Verschenen in
Meer vezels eten na een hartaanval verlaagt het risico om te sterven
Een dieet rijk aan vezels beschermt tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en kanker. In verschillende studies is al aangetoond dat een hoge inname van vezels, vooral oplosbare vezels, het risico op een hartaanval aanzienlijk verlaagt.
Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om meer vezels te gaan eten. Zelfs wanneer je heel je leven weinig vezels gegeten hebt en al een hartaanval gehad hebt, kan je jezelf beschermen tegen een tweede hartaanval of andere aandoeningen door meer vezels te beginnen eten.
Dat werd vastgesteld in een recente studie. Mensen die na een hartaanval elke dag gemiddeld 27,5 gram vezels aten, hadden 25% minder kans om te overlijden dan diegenen die elke dag gemiddeld 13 gram vezels aten. Elke toename van 10 gram vezels per dag, gaf een extra 15% verlaagd risico om te sterven, los van andere risicofactoren.
Onoplosbare vezels, die vooral te vinden zijn in granen en zemelen, zorgen voor een vlotte stoelgang. Oplosbare vezels vertragen de opname van suikers, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, verlagen de bloeddruk, verlagen LDL-cholesterol en triglyceriden, verhogen HDL-cholesterol, verhogen de immuniteit, verbeteren de darmflora en verwijderen toxische stoffen, cholesterol, hormonen, enz.
Oplosbare vezels zitten vooral in haver, peulvruchten, erwten, bonen, noten, knolgroenten, bladgroenten, wortelgroenten, paddenstoelen, appels, citrusvruchten, bessen en zaden (vooral psylliumzaad en chiazaad).
©Hilde Maris
Meer info
Hartaanval. Schade aan het hart beperken & een nieuwe hartaanval voorkomen. PlaceboNocebo 28.
Referentie
Li S, Flint A, Pai JK, et al. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ. 2014 Apr 29;348:g2659.