Verschenen in
Meer bewegen of minder eten om af te vallen?
Iedereen die wel eens op dieet geweest is om een paar (of veel) kilo’s kwijt te geraken, weet dat minder eten niet altijd even gemakkelijk is. Zeker niet in het begin, omdat je lichaam op de ‘verloren’ calorieën reageert met meer honger en je dus aangewezen bent op je wilskracht. Na een tijdje word je het gewend om minder te eten, je lichaam past zich aan aan de nieuwe hoeveelheid aangeleverde energie. De honger gaat weg, maar je metabolisme vertraagt om energie te sparen en de balans te herstellen. Je moet nog minder gaan eten om meer af te vallen. En als je echt extreem gaat diëten, verlies je niet alleen vet, maar ook spieren en ga je steeds minder calorieën verbruiken. Als je dan weer normaal begint te eten, vliegen de kilo’s er snel weer aan.
Sporten of gewoon meer bewegen verbruikt extra energie en creëert net als minder eten een calorietekort, waardoor je gewicht verliest. Maar sporten doet iets met je lichaam dat diëten niet doet. Op korte termijn verlaagt het de eetlust. Je hebt in de acht uren na het sporten minder honger, ook al heb je meer energie verbruikt. Op lange termijn zorgt sporten voor meer spiermassa en een hogere verbranding. Bovendien is het een natuurlijk antidepressivum. Je gaat je veel beter in je vel voelen en minder naar troostvoedsel grijpen.
Je hoeft geen uren in de fitness door te brengen of jezelf af te beulen om de positieve effecten van sporten te ervaren. Elke dag een half uurtje matig tot intensief bewegen is al voldoende om gewicht te verliezen en je goed te voelen.
Uit onderzoek blijkt dat zelfs yoga - een manier van bewegen die vaak niet als ‘sport’ wordt beschouwd - op lange termijn tot gewichtsverlies leidt. Yoga zorgt niet alleen voor meer kracht, soepelheid en balans, maar heeft ook een invloed op je voedingskeuze. Mensen die meerdere keren per week yoga (of een vergelijkbare vorm van beweging) beoefenen, worden zich meer bewust van wat goed en slecht is voor hun lichaam. Ze gaan vanzelf gezonder eten en leven. Met andere sporten (zoals lopen, fietsen, voetballen, enz.) is dat veel minder het geval. Mensen die lopen of fietsen, hebben vaak het gevoel dat ze zich meer ongezonde gewoonten kunnen permitteren, omdat deze gecompenseerd worden door het sporten, wat tot op zekere hoogte ook zo is.
Wat ook je favoriete sport is, elke vorm van beweging draagt bij aan een gezonder, fitter en slanker lichaam en een beter gevoel over jezelf en je leven. Als je wil afvallen, is bewegen de ideale manier om niet heel de tijd aan eten te denken of te diëten.
©Hilde Maris
Meer info
Overgewicht & het effect van voeding en beweging op het metabolisme wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 36.
Referenties
- Braun TD, Park CL, Conboy LA. Psychological well-being, health behaviors, and weight loss among participants in a residential, Kripalu yoga-based weight loss program. Int J Yoga Therap. 2012;(22):9-22.
- Deighton K, Batterham RL, Stensel DJ. Appetite and gut peptide responses to exercise and calorie restriction: the effect of modest energy deficits. Appetite. 2014 Jun 6. pii: S0195-6663(14)00243-8.
- Rioux JG, Ritenbaugh C. Narrative review of yoga intervention clinical trials including weight-related outcomes. Altern Ther Health Med. 2013 May-Jun;19(3):32-46.