Verschenen in
Wat is je favoriete vorm van bewegen?
Paardrijden! Behalve de lichamelijke fitheid draait alles in het paardrijden om afstemming en verbinding.
Lichamelijk is uithoudingsvermogen, soepelheid en losheid in het bekken belangrijk. Het bekken dient de beweging van het paard te volgen en los van deze beweging zouden de schouders en benen stil gehouden moeten worden.
Geestelijk is het belangrijk je paard aan te voelen, eigen frustraties en zorgen opzij te zetten en voelen wat er gebeurt tijdens het rijden. Een goed op elkaar afgestemd team voelt elkaar feilloos aan en speelt hierop in. (Els S.)
Ismakogie, een houding- en bewegingsleer voor op elk moment van de dag. Het is de leer van het bewust bewegen. (Jeanne A.)
Wandelen. Het is zo eenvoudig, je hebt er niet veel voor nodig, je kan het overal doen, je kan ondertussen genieten van de omgeving, van de natuur en het maakt je hoofd helemaal leeg. (Margreet D.)
Graag wil ik wat vertellen over mijn geliefde bewegingsvorm. Vroeger was dat zwemmen, later joggen, nu is dat Chi Neng Qigong. De reden daarvan: ik wil niet meer moe worden van mijn bewegen (misschien niet zo fraai, maar ‘it is as it is’). Ik wil juist minder vlug moe zijn… En dat is mogelijk met Chi Neng Qigong. Daar doe je namelijk een aantal vrij eenvoudige en soepele bewegingen, maar zonder krachtinspanning. Dat kan omdat je niet beweegt vanuit je eigen potentieel (het mijne was niet zo bijster groot) maar vanuit de Chi, de energie die overal in het heelal aanwezig is, dus ook in je eigen lichaam. Je leert je bewust worden van die energie en ze te benutten als de sturende kracht achter al je bewegingen. Een regel in de Chi Neng Qigong is ‘Waar je gedachten zijn, is je kracht’. Moeilijk uit te leggen… Het geheim is alleen maar te ‘snappen’ als je in de ervaring gaat, maar ik kan wel zeggen wat het met me doet! Sinds ik met de lessen gestart ben, voel ik me heel wat krachtiger en vitaler. Geen probleem meer om me ’s morgens uit bed te hijsen. Niet meer moe na een ommetje met Betty, mijn labrador, naar het park en terug. Maar het meest spectaculaire is dat ook mijn karakter veranderd is. Ik ben veel meer in balans. Geen chaoot meer, geen emotionele ravages. Dus ‘more happy anyway!’ Thank you, Chi Neng Qigong! (Mieke)
Yoga. Heerlijk als je je lichaam houdingen laat aannemen die je niet meer gedaan hebt sinds je kind was. Of houdingen waar je niet eens aan denkt om ze te doen, maar die zo geweldig aanvoelen. Ik was begonnen met een rustige vorm van yoga om het lichaam soepeler en leniger te maken. Daarna heb ik kennis gemaakt met ashtanga yoga, waarbij je van de ene houding naar de andere gaat. Ik had verwacht dat yoga vooral een techniek was om te ontspannen, maar het is zo veel meer: het is alsof mijn lichaam weer mijn lichaam is en mijn geest weer mijn geest... (A.A.)
Masseren en dansen. Dat ben ik tot in mijn diepste kern! (Kristien V.)
Dansen is voor mij de meest geschikte vorm van beweging, mijn lijf gaat los en mijn hoofd staat stil. (Marleen M.)
Het meeste praktische is voor mij wandelen. Ik heb er niet veel voor nodig om het te kunnen uitoefenen en heb snel resultaat. (Nina V.)
Voor mij zijn er twee vormen. Banen trekken en een combinatie van Yoga, Pilates en Qi Gong. Het zwemmen heeft een nostalgische invalshoek; in mijn kinderjaren deed ik aan topsport en ook nu kan ik mij verliezen in het trekken van banen. Maar de vredigheid die ik ervaar als ik een kalme vorm van bewegen als Qi Gong of de toch intensieve spiertraining als Power Yoga en Pilates beoefen is weer van een heel andere orde. Dan is het bewustzijn van nu sterker aanwezig en vooral bij Qi Gong komt het gevoel ‘het is goed zo’ al snel bovendrijven. Moeiteloosheid in beweging. (Marie-José T-S)
Ik maakte kennis met bewegen volgens de methode Feldenkrais toen ik rond de dertig was. Eerste kindje in de wieg en vanuit mijn vak Cesar oefentherapie was ik eraan toe om me wat meer innerlijk te gaan bewegen. Bewegingen die mijn hart een huppeltje lieten maken en mijn lijf letterlijk deed glimlachen. Ik knapte er geweldig van op, een wereld ging voor me open.
De bewegingen, zo simpel en eenvoudig, lieten mij mijn essentie ervaren en ik kon vanaf dat moment gaandeweg mijn opgebouwde starheid loslaten. Ik kwam in een gebied van een oneindige ontdekkende bewegingsvrijheid. Nu, bijna dertig jaar ouder, geef ik mensen nog steeds les in deze manier van bewegen, waarbij ik ze laat teruggaan naar hun oerbewegen. Ik laat ze ontdekkend bewegen en tot bloei komen.
Feldenkrais maakt je rijker, voller en blijer. Het werkt als een anti-aging systeem. Ook ikzelf wordt al jaren steevast vijftien jaar jonger geschat. (Josien E.)