Verschenen in
Balans tussen gezond & ongezond
Wanneer het gaat over voeding, wordt vaak de nadruk gelegd op ‘ongezonde’ voeding die men niet mag eten, zoals rood vlees, bewerkt vlees, zuivelproducten, gefrituurd voedsel, margarine, gebak, frisdranken, geraffineerde suikers, te veel zout, enz. Ook ‘ongezonde’ gewoonten zoals roken, te veel drinken, een zittend leven en stress staan bovenaan het lijstje van dingen die je niet mag doen of die slecht voor je zijn. Dat is niet onterecht, want er wordt een duidelijk verband gevonden tussen deze voedingsmiddelen en leefstijlfactoren en uiteenlopende ziektebeelden.
De laatste tijd verschijnen echter steeds vaker studies waaruit blijkt dat vooral het niet eten van gezonde voeding of het niet inlassen van gezonde gewoonten de kans op ziekte verhoogt. Geen of weinig groenten en fruit eten blijkt meer effect te hebben op je gezondheid dan bijvoorbeeld veel vlees eten. Dus als je veel vlees eet, maar je eet ook veel groenten en fruit, dan heeft dat veel minder negatieve gevolgen dan wanneer je veel vlees eet en geen groenten en fruit. Ook de ongunstige effecten van roken worden voor een groot deel gecompenseerd door het eten van veel groenten, fruit, kruiden en specerijen. Hersenschade door te veel alcohol wordt dan weer voorkomen door voldoende beweging, B-vitaminen en omega-3 vetzuren.
Dat klinkt allemaal logisch, maar toch voelen veel mensen zich vaak schuldig omdat ze regelmatig ‘ongezond’ eten, omdat ze graag een pintje drinken, omdat ze minder bewegen dan ze zouden moeten doen, ... Het punt is dat niets op zichzelf gezond of ongezond is, het gaat om het totaalpakket, om de balans. Wanneer je ernstig ziek bent, is het natuurlijk wel aangewezen om tijdelijk de balans helemaal naar ‘gezonde’ (eet)gewoonten te doen overslaan.
Het is trouwens ook helemaal niet gezond om overbezorgd te zijn over wat je eet en doet, of om alles wat als ongezond bestempeld wordt angstvallig te vermijden. Dat brengt enorm veel stress en schuldgevoel met zich mee, en stress overtreft alle andere ongezonde factoren…
©Hilde Maris
Referenties
- Mourouti N, Papavagelis C, Plytzanopoulou P, et al. Dietary patterns and breast cancer: a case-control study in women. Eur J Nutr. 2014 Jul 22.
- Riso P, Vendrame S, Del Bo' C, et al. Effect of 10-day broccoli consumption on inflammatory status of young healthy smokers. Int J Food Sci Nutr. 2014 Feb;65(1):106-11.