Verschenen in
Chlorofyl beschermt tegen giftige stoffen en straling
Chlorofyl is het pigment dat planten en algen hun groene kleur geeft. Planten gebruiken chlorofyl om zonlicht te absorberen en om te zetten in energie. Chlorofyl zit in alle planten, maar vooral in donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, grassen zoals tarwegras en gerstegras, en algen zoals chlorella en spirulina.
Chlorofyl is vooral bekend als een ontgiftende stof en wordt vaak ingezet bij detoxkuren. Het wordt wel eens een ‘inwendige deodorant’ genoemd, omdat het slechte lichaamsgeurtjes en een slechte adem van binnenuit aanpakt.
Chlorofyl versnelt de wondgenezing, verhoogt de aanmaak van hemoglobine, geeft energie, remt ontsteking, heeft een antibacteriële en antivirale werking en verhoogt de immuniteit.
Chlorofyl is ook een veelbelovende antikankerstof. Het bindt kankerverwekkende stoffen, toxines en zware metalen, zodat ze niet opgenomen worden in het bloed, maar uitgescheiden worden via de stoelgang. Het neutraliseert ook vrije radicalen en vermindert de schade die wordt veroorzaakt door chemische kankerverwekkende stoffen en straling.
Een van de redenen waarom kankercellen ontstaan, is beschadiging van DNA (het erfelijk materiaal van een cel) door giftige stoffen en straling. Chlorofyl beschermt gezonde cellen tegen DNA-schade. Bovendien verhindert het dat beschadigd DNA in kankercellen hersteld wordt. DNA-herstel is heel belangrijk voor het behoud van gezonde cellen en voor de aanmaak van nieuwe gezonde cellen, maar in kankercellen betekent DNA-herstel dat de cellen kunnen blijven groeien. Chlorofyl remt op die manier de groei van kankercellen en beschermt gezonde cellen tegen beschadiging door chemotherapie en straling.
Kankerverwekkende stoffen kunnen ook mutaties veroorzaken in het P53-gen, het zogenaamde antikankergen dat de vorming van kankercellen tegengaat. Door deze mutaties kan P53 zijn tumorremmende werking niet of minder goed uitoefenen. Chlorofylline (de synthetische vorm van chlorofyl) remt mutatie van P53 door kankerverwekkende stoffen met 80% (Gouda EM, 2008).
©Hilde Maris
Meer info
Chlorofyl, zonne-energie in de voeding. PlaceboNocebo 12.
Referenties
- Gouda EM, Elbehairy AM, Ghoneim MA. Antimutagenic efficacy of some natural compounds on cyclophosphamide-induced p53 alterations. Z Naturforsch C. 2008 Nov-Dec;63(11-12):857-63.
- Kumar SS, Chaubey RC, Devasagayam TP et al. Inhibition of radiation-induced DNA damage in plasmid pBR322 by chlorophyllin and possible mechanism(s) of action. Mutat Res. 1999 Mar 10;425(1):71-9.
- Kumar SS, Devasagayam TP, Bhushan B, et al. Scavenging of reactive oxygen species by chlorophyllin: an ESR study. Free Radic Res. 2001 Nov;35(5):563-74.
- McQuistan TJ, Simonich M, Pratt MM, et al. Cancer chemoprevention by dietary chlorophylls: a 12,000-animal dose-dose matrix biomarker and tumor study. Food Chem Toxicol. 2012 Feb;50(2):341-52.
- Serpeloni JM, Batista BL, Angeli JP et al. Antigenotoxic properties of chlorophyll b against cisplatin-induced DNA damage and its relationship with distribution of platinum and magnesium in vivo. J Toxicol Environ Health A. 2013;76(6):345-53.