Verschenen in
Het zuur-base evenwicht
Chronische lage graad verzuring door voeding en leefstijlfactoren
Het zuur-base evenwicht is de homeostase of het evenwicht tussen zuren en basen in het lichaam, ook de pH of zuurgraad van het lichaam genoemd. De juiste zuurgraad is heel belangrijk voor alle lichaamsfuncties. Buiten de grenswaarden worden eiwitten (enzymen, hormonen, genen, …) gedenatureerd en verteerd en verliezen ze hun functie. Zo werken spijsverteringsenzymen of enzymen van het immuunsysteem alleen bij de juiste zuurgraad. Afwijkingen in de pH kunnen dus gezondheidsproblemen veroorzaken. Wanneer de pH van het bloed te ver afwijkt van zijn normale waarden, is dat levensbedreigend. De meest voorkomende verstoring van het zuur-base evenwicht is chronische verzuring, door een verkeerd voedingspatroon en verzurende leefstijlfactoren.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen