Verschenen in
Omega-3 & prostaatkanker
Studie trekt verkeerde conclusies
Onlangs verschenen in de media waarschuwingen tegen het gebruik van visolie, omdat het prostaatkanker zou kunnen veroorzaken. Volgens een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute zou een hoge inname van omega-3 vetzuren uit vis (vette vis of visolie) het risico op prostaatkanker verhogen. Mannen met de hoogste concentratie van omega-3 vetzuren in hun bloed hebben volgens deze studie 43% meer kans op prostaatkanker en 71% meer kans op een agressieve vorm van prostaatkanker.
Hoewel deze studie niet aantoont dat omega-3 prostaatkanker veroorzaakt, besluiten de onderzoekers dat mannen beter geen visoliesupplementen nemen, niet alleen omdat ze de kans op prostaatkanker verhogen, maar ook omdat er (volgens hen) nauwelijks bewijs bestaat dat omega-3 een gunstig effect heeft op de gezondheid (onder andere van het hart).
Naar aanleiding van dit onderzoek zegt ook de Belgische Stichting tegen Kanker dat het voortaan afgeraden is voor mannen om veel visolie in te nemen, vooral in de vorm van supplementen.
Maar hoe zit dat eigenlijk? Veroorzaakt omega-3 prostaatkanker? Of worden hier foute conclusies getrokken?
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen