Verschenen in
Cholesterol is een levensnoodzakelijke stof
Cholesterol wordt nog steeds als een grote boosdoener beschouwd bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Wie - volgens de officiële normen - een iets te hoge cholesterol heeft, krijgt cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven. Kunstmatige cholesterolverlaging is in de meeste gevallen niet alleen onnodig, maar zelfs gevaarlijk. Sinds het grootschalige gebruik van statines is er een duidelijke trend waarneembaar: een lage cholesterol verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en overlijden. Door je cholesterol te verlagen met een pilletje word je niet gezonder. Integendeel, want statines hebben ongewenste bijwerkingen, zoals spieraandoeningen, geheugenverlies en achteruitgang van de hersenfuncties, vermoeidheid en een verhoogd risico op diabetes en kanker.
Cholesterol is een levensnoodzakelijke stof die in het lichaam zelf naar behoefte wordt aangemaakt, maar ook uit de voeding gehaald kan worden. Wanneer je veel cholesterolrijke voeding eet, maakt je lever minder cholesterol aan, wanneer je te weinig cholesterol via de voeding binnenkrijgt, maakt je lever meer aan. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen en voor weefselherstel. Het is ook nodig voor de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen en hersencellen. De hersenen maken hun eigen cholesterol aan.
Cholesterol is de grondstof voor een aantal belangrijke stoffen. Het verlagen van de cholesterol brengt de aanmaak van al deze stoffen in het gedrang:
- geslachtshormonen progesteron, testosteron en oestrogeen
- vitamine D
- cortisol (ontstekingsremmer)
- aldosteron (vochtbalans, bloeddruk)
- galzouten (vertering en opname van vetten, opname van vetoplosbare vitaminen A, D, E en K)
- coënzym Q10 (energieaanmaak)
Cholesterol is als risicofactor voor hart- en vaatziekte achterhaald. Zelfs LDL en HDL zeggen weinig of niets op zichzelf. Er zijn verschillende factoren die samen een aanwijzing kunnen zijn voor een verhoogd risico op hartziekten:
- geoxideerde LDL-cholesterol
- lage HDL-cholesterol
- verhoogde triglyceriden
- hoge bloeddruk
- verhoogd CRP (C-reactief proteïne, een ontstekingsmarker)
- verhoogd lipoproteïne a
- gebrek aan omega-3 vetzuren
- hoge verhouding omega-6/omega-3
- hoge bloedsuikerspiegel, te veel geraffineerde koolhydraten en suikers
- verhoogd fibrinogeen (bloedstollingsfactor)
- te veel homocysteïne
- gebrek aan foliumzuur, vitamine B6 en B12
- gebrek aan vitamine D
- gebrek aan vitamine K
- gebrek aan vitamine C
- gebrek aan coënzym Q10
- gebrek aan magnesium
- gebrek aan antioxidanten en ontstekingsremmende nutriënten
Preventie van hart- en vaatziekten met voeding & leefstijl
- voldoende bewegen
- stress vermijden
- niet te veel eten
- geraffineerde koolhydraten en suikers vermijden
- veel voeding rijk aan vezels, polyfenolen en flavonoïden
- rood vlees en bewerkt vlees beperken
- veel omega-3 rijke voeding, regelmatig vette vis eten
- niet roken
- matig met alcohol
Nutriënten met een gunstig effect op het hart en de bloedvaten
Coënzym Q10, omega-3, vitamine C, D, K, B-vitaminen, magnesium, flavonoïden, L-carnitine, alfa-liponzuur, bromelaïne, taurine, arginine, ribose, knoflook, gember, meidoorn, resveratrol, ginkgo biloba, groene thee, granaatappelextract
Voeding die cholesterol op een natuurlijke manier verlaagt (indien nodig)
Haver, haverzemelen, bonen, erwten, linzen, noten, vlaszaad (lijnzaad) en andere zaden, fruit, appels, kiwi, citroenen, limoenen, mandarijntjes, granaatappel, bessen, grapefruit (pompelmoes), groenten (vooral wortelgroenten), artisjok, knoflook
©Hilde Maris
Meer info
Cholesterol, een stof om te koesteren. PlaceboNocebo 3.
Cholesterolverlagende medicijnen. Statines versus rode gist rijst. PlaceboNocebo 3.
Hart- en vaatziekten worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.
Referenties
- Bae JM, Yang YJ, Li ZM, Ahn YO. Low cholesterol is associated with mortality from cardiovascular diseases: a dynamic cohort study in Korean adults. J Korean Med Sci. 2012 Jan;27(1):58-63.
- Nago N, Ishikawa S, Goto T, Kayaba K. Low cholesterol is associated with mortality from stroke, heart disease, and cancer: the Jichi Medical School Cohort Study. J Epidemiol. 2011;21(1):67-74.
- Alsheikh-Ali AA, Trikalinos TA, Kent DM, Karas RH. Statins, low-density lipoprotein cholesterol, and risk of cancer. J Am Coll Cardiol. 2008 Sep 30;52(14):1141-7.