Verschenen in
Waarom ontstaat kanker?
Systemische onbalans, verstoord metabolisme
Kanker wordt volgens de gangbare opvatting beschouwd als iets wat je overkomt wanneer cellen in je lichaam beginnen te muteren en te woekeren en alles op hun pad verwoesten. Kankertherapie is daarom grotendeels gericht op het vernietigen van deze ‘op hol geslagen’ cellen, door operatie, straling en chemotherapie.
Maar waarom ontstaat kanker? Waarom wordt DNA beschadigd en niet hersteld? Waarom ondergaan genen mutaties? Waarom worden genen aan- of uitgeschakeld? Welke factoren stimuleren celdeling en proliferatie?
Er is niet één enkele factor die kan aangewezen worden als dé oorzaak van kanker. Kanker ontstaat door een samenspel van verschillende factoren die samen het metabolisme verstoren. Een gezond lichaam is een harmonieus samenspel van verschillende met elkaar verbonden biochemische en metabole processen. Kanker is een systemische onbalans, dat wil zeggen dat heel het systeem van deze onderling verbonden processen verstoord is.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen