Verschenen in
Selder
Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid
Selder of selderij (Apium graveolens) behoort tot de schermbloemigen (Apiaceae of Umbelliferae), dezelfde plantenfamilie als venkel, anijs, peterselie, pastinaak en wortel. Er zijn verschillende soorten selder die als groente gegeten worden: snijselder (Apium graveolens var. secalinum), bleekselder (var. dulce) en knolselder (var. rapaceum). Van snijselder worden de bladeren en bladstelen gegeten, van bleekselder de bladstelen en van knolselder de knol die net boven de grond gevormd wordt. Oorspronkelijk was selder een medicinaal kruid, het smaakte te sterk en te bitter om te eten. Het wordt al eeuwen gebruikt voor het verlagen van de bloeddruk, als vochtafdrijvend middel, bij reumatische klachten, tegen krampen en als ontstekingsremmer. Ook de zaden, die rijk zijn aan etherische olie, werden oorspronkelijk alleen als medicijn gebruikt en pas later als smaakmaker in de voeding.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen