Verschenen in
Sint-janskruid beïnvloedt de concentratie van neurotransmitters
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een kruid dat al eeuwen gebruikt wordt voor het behandelen van allerlei aandoeningen, zoals brand- en snijwonden, kneuzingen, huidproblemen, blaasproblemen, menstruatieklachten, sciatica, giftige beten, bij zwaarmoedigheid en om kwade geesten of demonen te verdrijven. Tegenwoordig staat Sint-janskruid vooral bekend als een natuurlijk antidepressivum en kalmeermiddel.
Hypericum beïnvloedt vooral de concentratie van neurotransmitters (stoffen die boodschappen van zenuwcellen doorgeven en instaan voor de communicatie tussen zenuwcellen).
Een gebrek aan de neurotransmitters serotonine, (nor)adrenaline en dopamine wordt in verband gebracht met depressie en somberheid. Bij depressie worden daarom vaak MAO-remmers voorgeschreven. MAO-remmers remmen de afbraak van noradrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine, zodat de concentratie van deze neurotransmitters hoog blijft. Sint-janskruid is een natuurlijke MAO-remmer.
Ook neurotransmitter heropname remmers worden vaak voorgeschreven bij depressie of andere aandoeningen die gelinkt worden aan een gebrek aan bepaalde neurotransmitters. Het zijn medicijnen die verhinderen dat serotonine, dopamine en/of noradrenaline weer opgenomen worden door de omliggende hersencellen, zodat ze langer blijven werken.
Er zijn verschillende soorten neurotransmitter heropname remmers. Welke van deze medicijnen voorgeschreven wordt, hangt af van welke neurotransmitter(s) verhoogd moet(en) worden.
- SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers)
- SDRI’s (selectieve dopamine heropname remmers)
- NRI’s (noradrenaline heropname remmers)
- SNDRI’s (serotonine noradrenaline dopamine heropname remmers)
- …
Hypericine en hyperforine, twee actieve stoffen uit sint-Janskruid, remmen de heropname van serotonine, dopamine en (nor)adrenaline. Sint-janskruid is dus een natuurlijke vorm van een niet-selectieve neurotransmitter heropname remmer, die de concentratie van zowel serotonine, dopamine als (nor)adrenaline verhoogt.
Sint-janskruid verhoogt ook de activiteit van de kalmerende neurotransmitter GABA (gamma-aminoboterzuur). Het remt de heropname van GABA, zodat het langer beschikbaar blijft voor de zenuwcellen. GABA heeft een kalmerend, temperend effect op het zenuwstelsel. Het heeft dezelfde werking als valium en andere kalmeer- en slaapmiddelen, zonder ernstige bijwerkingen en zonder verslavend effect.
Hoewel sint-Janskruid vooral ingezet wordt bij angst en depressie, is het ook veelbelovend voor de preventie en de behandeling van parkinson. Het beschermt de dopamine aanmakende zenuwcellen tegen de schadelijke effecten van toxische stoffen en pesticiden. Het voorkomt het afsterven van de dopaminerge zenuwcellen en voorkomt motorische stoornissen bij dieren (Gómez del Rio MA, 2013).
©Hilde Maris
Meer info
Sint-janskruid. Natuurlijk antidepressivum en kalmeermiddel. PlaceboNocebo 16.
Depressie & angststoornissen. PlaceboNocebo 37.
Referenties
- Gómez del Rio MA, Sánchez-Reus MI, Iglesias I, et al. Neuroprotective Properties of Standardized Extracts of Hypericum perforatum on Rotenone Model of Parkinson's Disease. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2013 Aug;12(5):665-79.
- Nathan PJ. Hypericum perforatum (St John's Wort): a non-selective reuptake inhibitor? A review of the recent advances in its pharmacology. J Psychopharmacol. 2001 Mar;15(1):47-54.