Verschenen in
Witloof
Groente & geneesmiddel
Witloof (Cichorium intybus) is een plant die al door de oude Egyptenaren als voedingsmiddel en als ‘medicijn’ gebruikt werd. De bladeren worden gegeten als groente en van de wortel wordt een koffievervanger (cichorei) gemaakt. Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen. Witloof is een rijke bron van inuline, een prebioticum dat de goedaardige darmbacteriën voedt. Inuline heeft een gunstig effect op de darmfunctie, de immuniteit, de spijsvertering en heel het metabolisme. Witloof is ook een rijke bron van polyfenolen, flavonoïden en andere bioactieve stoffen met een antioxidatieve, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Witloofextracten zijn veelbelovend voor het beschermen van de lever, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en de bloedvetten en het voorkomen of behandelen van metabole aandoeningen zoals diabetes, overgewicht en kanker.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen