Verschenen in
Ziektebeelden & gezondheidsklachten
Voor welke klachten biedt de klassieke geneeskunde jou onvoldoende hulp? Waarom? Welk ziektebeeld of welke gezondheidsklachten wil je daarom graag in PlaceboNocebo besproken hebben?
Graag had ik een artikel gehad over rhinitis. Momenteel word ik behandeld met allergietabletten en een cortisonepuffer voor mijn neus. Graag zou ik een alternatieve oplossing vinden in plaats van die puffer. De cortisone zou nadelige effecten kunnen hebben voor glaucoom, waarvoor ik reeds een laserbehandeling gehad heb. (Magda L.)
Ik sukkel al jaren met slijm achter in mijn neus, dat naar de keel zakt, dag en nacht hoesten en neus snuiten. Eerst dachten de dokters aan allergie, doch allergische testen wijzen niets uit. Nu spreekt men van Post Nasale Drip, Vasomotorische Rhinitis. Als oorzaken allerlei overgevoeligheden, die niet te testen zijn. O.a. luchtvervuiling, voeding, enz. Alles minimaal en niet testbaar. Conclusie in UZA: ik moet ermee leren leven! En ze zeggen daar dat hun wachtzaal vol zit met mensen met die klachten. (Marielou J.)
Ik heb in november 2013 een hartinfarct type 2 gehad. Dit is een infarct ontstaan door een samentrekking/kramp in een aftakking van de kransslagader. Ik ben ontevreden over de manier waarop ik hiervoor behandeld ben door het ziekenhuis. De cardioloog ging ervan uit dat het infarct te wijten was aan een propje en dus kreeg ik zes verschillende medicijnen voorgeschreven en werd mij met klem aangeraden deze in te nemen. Daar het voor mij niet goed voelde, ben ik voor een second opinion gegaan naar dr. Angela Maas (cardioloog gespecialiseerd in vrouwenharten) in het Radboud UMC te Nijmegen. Zij stelde vast dat het bij mij om een type 2-infarct ging en daarbij zijn medicijnen niet nodig en is de kans op (volledig) herstel groot: er ontstaan dan nieuwe bloedvaten op die plek. En inderdaad, op een hart-echo was na acht maanden geen litteken meer te zien en pompte het voorheen beschadigde stukje van mijn hart weer gewoon mee. Als ik niet zo ‘eigenwijs’ was geweest, zou ik mijn leven lang onnodig medicijnen hebben geslikt, waarvan ik ongetwijfeld veel nadelige gevolgen zou hebben ondervonden! Vandaar dat ik, om dit rampzalige scenario bij andere patiënten te voorkomen, graag zou zien dat dit type 2-infarct meer bekendheid krijgt. (Femmie H.)
Mijn kinderen hebben allebei gevoelige luchtwegen. Ze werden door de huisdokter doorgestuurd naar een longspecialist. Die stelde astma en allergieën vast. Daarom moesten ze ook medicatie nemen: puffers, neussprays, allergiepilletjes. Ondanks de medicatie waren ze zeker niet klachtenvrij, met zelfs longontstekingen. Als je de bijsluiters van deze medicatie leest, dan durf je het bijna niet meer geven. Die allergiepillen leggen je immuunsysteem lam en als je dan één of ander virus binnenkrijgt, word je direct ziek. Dus zijn we na veel te lange tijd gestopt met alles. Op aanraden van een orthomoleculaire voedingsdeskundige, nemen ze wel supplementen zoals vitamine D, vitamine C, visolie, multivitaminen, knoflook, koninginnenbrij, ... . Een heleboel dus en ook vrij prijzig. Maar we zijn ondertussen al tien maanden verder en ze zijn allebei nog niet ziek geweest! Hopelijk blijft dat zo. (Ann M.)
Helaas ben ik een week geleden 'getroffen' door een CVA/herseninfarct. Gelukkig ben ik nagenoeg 98% hersteld. Ik wil er echter alles aan doen om een recidief van deze aandoening te voorkomen. Vandaar dat ik graag zou weten of er in jullie blad al eens aandacht is besteed aan het voorkomen of verminderen van deze kwetsuur in de hersenen. (Hetty v. D.-W.)
Klachten gerelateerd aan voedselintoleranties worden echt onderschat in de klassieke geneeskunde en kunnen misschien nog eens bekeken worden. Ik had symptomen van systeemlupus en fibromyalgie waarmee ik moest leren leven... Na drie maanden diëten waren alle symptomen weg! (Leen D.)
Is het mogelijk om eens een nummer te wijden aan het ontstaan en de oorzaken van trombose en dan met name ook trombose op jonge leeftijd - gevolgen, reguliere behandeling versus complementair, etc.? Het valt mij op dat regulier het onderzoek en de behandeling enorm summier is, terwijl de kans op recidief best aanwezig is met alle gevolgen van dien. Er zijn veel artikelen te vinden over hart- en vaatziekten maar ik zou graag meer informatie willen over een ‘spontane’ trombose, juist bij (jongere) mensen bij wie je het niet verwacht. En waarbij het klinisch beeld ook niet voldoet (geen overgewicht, geen vocht in de benen, geen glanzende huid, veel bewegen, gezond eten en toch trombose krijgen). (Anita d. R.)
Ik heb een cliënte die gediagnosticeerd werd met sarcoïdose (granulomenvorming op de longen) en hierdoor serieus aan levenskwaliteit moet inboeten. Nu is er maar weinig over sarcoïdose te vinden in de orthomoleculaire wereld. Daar ik jullie magazine PlaceboNocebo ontvang en er telkens weer heel interessante artikels uithaal, dacht ik: misschien kan ik wel een voorstel doen om daar een artikel aan te wijden in een van de volgende nummers. (Rita V.)
Ik vind dat de reguliere geneeskunde tekortschiet bij de huidziekte psoriasis. Hoe je het weg krijgt en het niet meer terugkomt? Ik heb zelf de druppelvorm. Ik ben een stresskipje, ik weet dat dit een van de triggers kan zijn die een psoriasisaanval kunnen uitlokken. Ik heb medicatie genomen en onder de PUVA twee maanden met een beetje resultaat. Maar weggaan doet het niet. Dus hier kan nog het een en ander uitgediept worden, leek me. (Rita V.)
Reeds jaren heb ik last van taai slijm tussen neus en keel. Tijdens de dag lukt het me om daar mee om te gaan, maar ik maak mezelf elke nacht wakker doordat ik aan het schrapen ben. Natuurlijk wil ik geen slaapmiddelen. Ik ging reeds naar de homeopaat, maar de voorgestelde middelen hielpen niet. Dan toch maar eens een NKO. Wat was daar het voorstel? Cortisonenspray, die ik nog niet probeerde omdat de specialiste zelf zei dat het maar een geringe kans op succes verzekerde en dat ik het bovendien zes weken twee keer daags moest doen om iets te weten. Natuurlijk probeerde ik dat nog niet… Zelf volgde ik lessen homeopathie en orthomoleculaire voeding maar ik weet mezelf hiermee geen raad. Het zou mij zeer veel plezier doen om jullie mening te horen of te lezen. (Diane M.)
Omdat iedereen sporadisch met banale ontstekingen te maken heeft, is één van mijn grootste frustraties dat ontstekingsremmende medicatie meestal het probleem niet oplost en in bijna alle gevallen ernstige bijwerkingen heeft en dus langetermijnproblemen bij creëert. Een eenvoudig voorbeeld is een tandwortelontsteking. De volgende opties werden gegeven: ofwel de ‘brufen’ reeks en pijnstillers, ofwel een wortelpuntoperatie (apexresectie). Voor deze laatste is er een lange wachttijd. Ze worden aan de lopende band uitgevoerd. Blijkt een goede bron van inkomsten. Ik dus naar huis met de gewoonlijke argwaan. Omdat de pijn cyclisch terugkwam (ongeveer om de zes maanden) ben ik toch op zoek gegaan naar een alternatief middel. Ik vond de oplossing in een tinctuur die door de indianen reeds voor deze specifieke aandoening werd aangewend, nl. Usnea barbata. De ontsteking werd niet alleen geremd, maar ook genezen, en ik heb na twee toepassingen - nu drie jaar geleden - nooit meer tandwortelontsteking gehad. Conclusie: ontsteking weg, pijn weg, geen maagdarmproblemen, geen dure operatie. Ik ontmoette onlangs een jonge vrouw met hetzelfde probleem. Haar hele tandvlees werd opengelegd (links en rechts) om te ‘kuisen’. Gevolg: zware antibioticakuur van een maand, want gevaar voor ontsteking ... en nadien darmprobleem wegens vernietigde darmflora. Dit om aan te geven hoe een eenvoudig probleem (gewild?) uit de hand loopt en de patiënt in een straatje zonder einde terechtkomt. (MGC)
In de familie van mijn man zijn verschillende mensen met eczeem, zo ook één van mijn dochters. De dermatoloog schrijft haar daarvoor zalfjes met cortisone voor. Gewoonlijk is ze gebaat met zalf die ik zelf voor haar maak maar dit is niet altijd het geval. Daarom lijkt het mij interessant om dit eens te bespreken in een artikel. (Det V.)
Graag meer info over het taboe van de menopauze en de vele klachten die ermee gepaard gaan zoals depressie en ouderdomsklachten, energieverlies, gevoelens van leegheid en hoe hiermee om te gaan om toch nog enige positiviteit te ervaren in het hedendaags maatschappelijk moeilijk leven als ouder wordende persoon. (Veronica P.)
Mijn ziektebeeld is astma bronchiale en ik heb al heel mijn leven last van hartritmestoornissen, namelijk extrasystole. Graag had ik daar wat meer informatie over gehad, of dat te genezen valt met gezonde voeding. (Susanna C.)
Er wordt onvoldoende hulp gegeven in de klassieke geneeskunde bij eczeem. Ik wordt altijd weggestuurd met een cortisone zalf, maar dit onderdrukt alleen de symptomen, maar - zoals u weet - geneest dit niet. Als u hier eens op zou kunnen ingaan, zou ik u dankbaar zijn, want ik word ‘gek’ van de jeuk! (Marijke D.)
Graag zou ik het onderwerp hart- en vaatziekte uitgebreid aan de orde willen hebben: calcificatie kransslagaderen, familiale hypercholesterolemie, algemene informatie cholesterol, hartritmestoornissen, dotteren/stent, etc. (Lilian H.-d.L.)
Kunnen de volgende onderwerpen misschien eens aan bod komen: COPD en Lyme? Ik ken mensen die hiermee echt het gevoel hebben in een uitzichtloze situatie te zitten met alleen aftakeling in het verschiet. (anoniem)
Zelf ben ik jaren geleden vermoeid geraakt, later pijn gekregen, van kwaad naar erger. Kon nog amper werken, huisarts vond geen medische verklaring. Er werd gesproken over burn-out, dan over cvs, ik moest veel rusten en er leren mee omgaan. Uiteindelijk vond een specialist toch bloedwaarden die wezen in de richting van systeemlupus, met zware medicatie als therapie. Daarop reageerde ik allergisch - gelukkig! Ik ben nu - drie jaar later - bijna voor 95% genezen, voornamelijk dankzij de juiste voeding en de nodige supplementen. Bleek dat alles vertrok vanuit een 'lekke darm'. Er is veel te weinig bekend dat zoiets je hele immuunsysteem onderuit kan halen, met auto-immuunziektes tot gevolg. En alle klassieke artsen tasten in het duister en halen hun schouders op... Heel jammer, ik zou graag meer mensen willen informeren over hoe 'eenvoudig' het kan zijn. (Ann VH)
Oprispingen en winderigheid. (F. T.)
Graag had ik iets meer vernomen over paniekstoornis. (Annemie V.)
ADHD, autisme, PDD, NOS. (anoniem)
Verhoogd cholesterolgehalte. (Veronique P.)
Eczeem, psoriasis, hooikoorts, allergie (Steven V.)