Verschenen in
Flavonoïden verbeteren het zicht bij mensen met glaucoom
Glaucoom is een aandoening van het oog die gekenmerkt wordt door schade aan het netvlies (retina) en de optische zenuw, waardoor het zicht vermindert, eerst aan de buitenkant van het gezichtsveld (perifeer) en daarna het centraal zicht. Glaucoom wordt wel eens ‘de stille dief’ genoemd, omdat het perifeer zicht langzaam en onopgemerkt achteruitgaat. Het gezichtsverlies wordt pas duidelijk als de optische zenuw al ernstig beschadigd is.
Glaucoom is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Hoewel de progressie van glaucoom kan vertraagd worden, was men tot voor kort van mening dat het gezichtsverlies niet omkeerbaar is. Daar komt nu verandering in.
Glaucoom wordt beschouwd als een neurodegeneratieve ziekte, omdat het overeenkomsten vertoont met alzheimer, parkinson en ALS. Er worden verschillende hersenweefsels beschadigd, niet alleen het netvlies en de optische zenuw. Het wordt ook ‘hersendiabetes’ genoemd, omdat het veel gelijkenissen vertoont met diabetes.
Alzheimer en glaucoom zijn manifestaties van dezelfde onderliggende pathologie. Twee belangrijke oorzaken zijn een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel en een gebrek aan antioxidanten.
Flavonoïden, stoffen die alleen in planten zitten en rijkelijk aanwezig zijn in groene thee, rode wijn, cacao, druiven, bessen, kruiden en specerijen, zijn krachtige antioxidanten en zenuwbeschermers en ze verlagen de bloedsuikerspiegel.
Uit onderzoek blijkt dat een hoge inname van flavonoïden via voeding of suppletie niet alleen de achteruitgang van het zicht bij mensen met glaucoom kan vertragen, maar zelfs het zicht kan verbeteren (Patel S, 2015; Ohguro H, 2012; Shim SH, 2012).
Nutriënten die een gunstig effect hebben bij glaucoom
Alfa-liponzuur, omega-3, vitamine C, vitamine D, magnesium, coënzym Q10, N-acetylcysteïne, melatonine, ginkgo biloba, curcumine, EGCG (groene thee), anthocyanidinen, pycnogenol, resveratrol
©Hilde Maris
Meer info
Glaucoom & andere oogaandoeningen worden besproken in PlaceboNocebo 31.
Referenties
- Ohguro H, Ohguro I, Katai M, et al. Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica. 2012;228(1):26-35.
- Patel S, Mathan JJ, Vaghefi E, Braakhuis AJ. The effect of flavonoids on visual function in patients with glaucoma or ocular hypertension: a systematic review and meta-analysis. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2015 Nov;253(11):1841-50.
- Shim SH, Kim JM, Choi CY, et al. Ginkgo biloba extract and bilberry anthocyanins improve visual function in patients with normal tension glaucoma. J Med Food. 2012 Sep;15(9):818-23.