Verschenen in
Meidoorn versterkt het hart
Meidoorn (Crataegus), ook wel haagdoorn genoemd, wordt in de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt als een harttonicum, een middel om de hartfunctie te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat de hartspier krachtiger kan samentrekken, waardoor de hoeveelheid bloed die naar buiten gepompt wordt (de ejectiefractie) vergroot. Dit is vooral gunstig bij beginnende hartzwakte, die gekenmerkt wordt door kortademigheid, druk in de borststreek, hartkloppingen, vermoeidheid en gezwollen enkels (hartfalen, hartinsufficiëntie).
Meidoorn verwijdt de bloedvaten, ook de kransslagaders. Het beschermt het hart tegen ischemie (zuurstofgebrek) en voorkomt verkramping van de hartspier (angina pectoris). Het beschermt de bloedvatwanden tegen oxidatieve stress en inflammatie, het houdt de bloedvaten soepel en voorkomt vaatkrampen.
Meidoorn verlaagt de bloeddruk wanneer hij te hoog is, maar kan ook de bloeddruk verhogen wanneer hij te laag is. Het stabiliseert het hartritme, het verbetert de prikkelgeleiding wanneer deze laag is, maar vermindert de prikkelgeleiding wanneer deze hoog is. Het heeft een kalmerend effect op het hart en verlaagt de hartslag.
Meidoorn verlaagt cholesterol en triglyceriden, het voorkomt oxidatie van LDL, gaat plaquevorming tegen en beschermt tegen atherosclerose.
Er is steeds meer bewijs uit in vitro en in vivo studies dat meidoorn extract een brede farmacologische werking heeft met betrekking tot het cardiovasculair systeem: het remt oxidatieve stress en inflammatie, het remt bloedplaatjesklontering, verwijdt de bloedvaten, beschermt het endotheel, remt de proliferatie van gladde spiercellen in de bloedvaten, beschermt tegen ischemie-reperfusie schade (vb. na een hartaanval of beroerte), voorkomt hartritmestoornissen, verlaagt de bloedvetten en de bloeddruk. Ook in placebogecontroleerde studies worden gunstige resultaten gerapporteerd bij mensen met hoge bloeddruk, hoge cholesterol en/of triglyceriden en een milde vorm van hartfalen (Wang J, 2013, Koch E, 2011).
©Hilde Maris
Meer info
Meidoorn voor een sterk hart. PlaceboNocebo 3.
Referenties
- Crataegus oxyacantha (Hawthorn). Monograph. Altern Med Rev. 2010 Jul;15(2):164-7.
- Edwards JE, Brown PN, Talent N, et al. A review of the chemistry of the genus Crataegus. Phytochemistry. 2012 Jul;79:5-26.
- Koch E, Malek FA. Standardized extracts from hawthorn leaves and flowers in the treatment of cardiovascular disorders--preclinical and clinical studies. Planta Med. 2011 Jul;77(11):1123-8.
- Wang J, Xiong X, Feng B. Effect of crataegus usage in cardiovascular disease prevention: an evidence-based approach. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:149363.