Verschenen in
Nutriënten voor het hart
Antioxidanten & ontstekingsremmers
Bepaalde stoffen uit de voeding beschermen tegen hart- en vaatziekten door de risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen te verlagen via verschillende biochemische routes. De twee belangrijkste factoren in het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn oxidatieve stress en inflammatie (ontsteking). Natuurlijke ontstekingsremmers en antioxidanten spelen daarom een sleutelrol in de preventie en de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen. De meest bekende nutriënten voor het hart zijn omega-3 vetzuren, coënzym Q10, carnitine, alfa-liponzuur, de B-vitaminen, vitamine C, D, E en K, magnesium, kalium, arginine en taurine, maar de laatste jaren krijgen de flavonoïden en polyfenolen zoals quercetine en resveratrol steeds meer aandacht als natuurlijke hartbeschermers, vooral omwille van hun heel brede werking.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen