Verschenen in
Nutriënten tegen trombose
Natuurlijke bloedplaatsjesremmers & anticoagulantia
Antistollingsmedicijnen zoals warfarine, clopidogrel en aspirine remmen de bloedstolling en verminderen het risico op trombose. Deze medicijnen verhogen dan weer het risico op bloedingen, zoals hersenbloedingen, en hebben nog andere ongewenste bijwerkingen. Ze kunnen levens redden in acute omstandigheden, maar bij langdurig gebruik kunnen ze meer nadelen hebben dan voordelen. Er zijn een aantal nutriënten die de bloedstolling op een natuurlijke manier remmen, op een minder drastische manier. De meest bekende zijn de omega-3 vetzuren, vitamine E en knoflook. De laatste tijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar antioxidanten als natuurlijke ‘bloedverdunners’. Vooral de polyfenolen en flavonoïden uit groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn veelbelovend.
Antioxidanten hebben een andere, bredere werking dan farmaceutische bloedverdunners. Ze werken niet zozeer rechtstreeks in op bepaalde stappen in de bloedstolling, maar vooral op de onderliggende oorzaken zoals oxidatieve stress en inflammatie, zodat schade aan de bloedvaten voorkomen wordt en het stollingsproces niet geactiveerd hoeft te worden. Ze geven daarom ook geen verhoogd risico op bloedingen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen