Verschenen in
Jicht
Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl
Jicht is een vorm van artritis die gekenmerkt wordt door urinezuurkristallen in de gewrichten. Een van de belangrijkste risicofactoren is een verhoogde concentratie urinezuur in het bloed door een verhoogde aanmaak of een verlaagde uitscheiding van urinezuur. Wanneer urinezuurkristallen zich afzetten in een gewricht, lokt dat een immuun- en ontstekingsreactie uit, beter bekend als een acute jichtaanval. Maar ook tijdens de symptoomvrije perioden tussen aanvallen is het metabolisme van urinezuur verstoord en het risico op andere ziektebeelden verhoogd.
De conventionele behandeling van jicht bestaat voornamelijk uit het gebruik van ontstekingsremmers en/of medicijnen die urinezuur verlagen. Ze doen niets aan de eigenlijke oorzaken van jicht. Voeding en voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het verstoorde metabolisme van urinezuur en het ontstaan van jicht. Bepaalde nutriƫnten verlagen urinezuur en verminderen het aantal aanvallen van jicht.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen