Verschenen in
Blauwe bessen voor een beter geheugen
Blauwe bessen zijn rijk aan polyfenolen en flavonoïden – vooral anthocyaninen, catechinen en resveratrol – met een ontstekingsremmende en antioxidantwerking. Oxidatieve stress en chronische inflammatie zijn betrokken bij het ontstaan van alle degeneratieziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, metabool syndroom, alzheimer, parkinson, artritis, osteoporose en kanker. Regelmatig blauwe bessen eten beschermt tegen deze ziektebeelden.
Verschillende studies tonen aan dat blauwe bessen het geheugen en de verstandelijke functies verbeteren, zelfs na een eenmalige portie verse bessen of bessensap. Verschillende stoffen in de bessen beschermen de hersencellen tegen beschadiging en kunnen zelfs schade aan neuronen omkeren (Shukitt-Hale B, 2012).
Blauwe bessen verbeteren de hersenplasticiteit, de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen, en stimuleren neurogenese, de aanmaak van nieuwe hersencellen of neuronen (Casadesus G, 2004).
Extracten van blauwe bessen beschermen de hersencellen tegen de toxische effecten van amyloid-bèta, het eiwit dat gelinkt wordt aan alzheimer (Brewer GJ, 2010).
Recent werd ook aangetoond dat een supplement met blauwe bessen de neurale activiteit in bepaalde hersengebieden verhoogt bij mensen met milde geheugenklachten (Boespflug EL, 2017).
Suppletie met 30 ml blauwe bessenextract (387 mg anthocyanidinen) per dag verhoogt op drie maanden tijd niet alleen de hersenactiviteit in bepaalde gebieden, maar ook de doorbloeding en zuurstofvoorziening in de hersenen en het werkgeheugen bij mensen met milde geheugenklachten (Bowtell JL, 2017).
Er zijn twee soorten blauwe bessen: de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) en de blauwe bes (Vaccinium corymbosum). Blauwe bessen bevatten minder anthocyaninen (gemiddeld 438 mg per 100 gram) dan blauwe bosbessen (gemiddeld 1017 mg per 100 gram) (Müller D, 2012). Toch is de antioxidantcapaciteit van blauwe bessen vergelijkbaar met die van bosbessen, omdat ze behalve anthocyaninen nog veel andere stoffen bevatten die elkaars werking versterken (Burdulis D, 2009).
©Hilde Maris
Meer info
Blauwe bessen. Geneesmiddelen uit de natuur. PlaceboNocebo 19.
Alzheimer. PlaceboNocebo 20.
Referenties
- Boespflug EL, Eliassen JC, Dudley JA, et al. Enhanced neural activation with blueberry supplementation in mild cognitive impairment. Nutr Neurosci. 2017 Feb 21:1-9.
- Bowtell JL, Aboo-Bakkar Z, Conway M, et al. Enhanced task related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation. Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Mar 1.
- Brewer GJ, Torricelli JR, Lindsey AL, et al. Age-related toxicity of amyloid-beta associated with increased pERK and pCREB in primary hippocampal neurons: reversal by blueberry extract. J Nutr Biochem. 2010 Oct;21(10):991-8.
- Burdulis D, Sarkinas A, Jasutiené I, et al. Comparative study of anthocyanin composition, antimicrobial and antioxidant activity in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and blueberry (Vaccinium corymbosum L.) fruits. Acta Pol Pharm. 2009 Jul-Aug;66(4):399-408.
- Casadesus G, Shukitt-Hale B, Stellwagen HM, et al. Modulation of hippocampal plasticity and cognitive behavior by short-term blueberry supplementation in aged rats. Nutr Neurosci. 2004 Oct-Dec;7(5-6):309-16.
- Müller D, Schantz M, Richling E. High performance liquid chromatography analysis of anthocyanins in bilberries (Vaccinium myrtillus L.), blueberries (Vaccinium corymbosum L.), and corresponding juices. J Food Sci. 2012 Apr;77(4):C340-5.
- Shukitt-Hale B. Blueberries and neuronal aging. Gerontology. 2012;58(6):518-23.