Verschenen in
Boterzuur
Essentieel voor een gezonde darm
Een van de belangrijkste microbiële metabolieten is boterzuur (butyraat), een korteketenvetzuur dat door bepaalde darmbacteriën aangemaakt wordt uit onverteerbare voedingsvezels. Boterzuur stimuleert de groei van lactobacillen en bifidobacteriën, is een energiebron voor de darmcellen, zorgt voor een gezonde darmwand, voorkomt ontsteking van de darm en beschermt tegen darmkanker. Wanneer de darmflora verstoord is en wanneer men niet voldoende vezelrijke voeding eet, wordt er geen of onvoldoende boterzuur aangemaakt. Dat heeft ongunstige gevolgen voor de gezondheid, in eerste instantie voor de gezondheid van de darm, maar eigenlijk voor heel het metabolisme.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen