Verschenen in
Twee keer per week vis eten verbetert de symptomen van reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een auto-immune aandoening waarbij de gewrichten beschadigd worden door een overdreven immuun- en ontstekingsreactie.
Omega-3 vetzuren remmen ontsteking en auto-immuniteit. Uit de omega-3 vetzuren worden stoffen aangemaakt die ontsteking opheffen (resolvinen, protectinen, maresinen). Een van die stoffen, resolvine D1, wordt beschouwd als een krachtige antireumastof, omdat het niet alleen inflammatie remt, maar ook kraakbeen beschermt tegen afbraak en de aanmaak van nieuw kraakbeen stimuleert (Norling LV, 2016).
Omega-3 vetzuren (uit voeding of suppletie) beschermen tegen het ontstaan van reuma. Mensen met een (door genetische factoren) verhoogd risico op reumatoïde artritis die omega-3 supplementen nemen en/of hoge bloedwaarden van omega-3 hebben, hebben minder kans op de aanwezigheid van auto-antilichamen (reumafactor en anti-citrulline antilichamen) dan mensen die geen omega-3 supplementen nemen of lagere bloedwaarden van omega-3 vetzuren hebben (Gan RW, 2016).
Omega-3 suppletie vermindert auto-immuniteit (aanwezigheid van reumafactor) en inflammatie bij mensen met reumatoïde artritis. Het vermindert ook de ernst van reumatoïde artritis - pijnlijke en gezwollen gewrichten en ochtendstijfheid - en het verlaagt de behoefte aan ontstekingsremmers. Sommige patiënten kunnen helemaal stoppen met ontstekingsremmers zonder een nieuwe opstoot te krijgen (Souza PR, 2016; Rajaei E, 2015; Kremer JM, 1995).
Ook het eten van vis – een van de belangrijkste bronnen van omega-3 – verbetert de symptomen (pijn, ontsteking, zwelling) bij reumatoïde artritis. Mensen met artritis die meer dan twee keer per week vis eten, hebben een lagere ziektescore dan mensen die nooit of minder dan één keer per maand vis eten. Elke extra portie vis per week vermindert de ernst van de symptomen (Tedeschi SK, 2017).
©Hilde Maris
Meer info
Reumatoïde artritis & osteoartritis worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 30.
Referenties
- Gan RW, Young KA, Zerbe GO, et al. Lower omega-3 fatty acids are associated with the presence of anti-cyclic citrullinated peptide autoantibodies in a population at risk for future rheumatoid arthritis: a nested case-control study. Rheumatology (Oxford). 2016 Feb;55(2):367-76.
- Norling LV, Headland SE, Dalli J, et al. Proresolving and cartilage-protective actions of resolvin D1 in inflammatory arthritis. JCI Insight. 2016 Apr 21;1(5):e85922.
- Rajaei E, Mowla K, Ghorbani A, et al. The Effect of Omega-3 Fatty Acids in Patients With Active Rheumatoid Arthritis Receiving DMARDs Therapy: Double-Blind Randomized Controlled Trial. Glob J Health Sci. 2015 Nov 3;8(7):18-25.
- Souza PR, Norling LV. Implications for eicosapentaenoic acid- and docosahexaenoic acid-derived resolvins as therapeutics for arthritis. Eur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:165-73.
- Tedeschi SK, Bathon JM, Giles JT, et al. The relationship between fish consumption and disease activity in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017 Jun 21.