Verschenen in
Het metabool effect van voeding
Niet de calorieën, maar de nutriënten tellen
Hoewel te veel eten gelinkt wordt aan overgewicht, zijn calorieën op zich niet de belangrijkste factor. Calorieën zijn een goede indicatie van de hoeveelheid energie die een voedingsmiddel kan leveren, maar ze zeggen niets over het metabool effect van voeding – het effect op de bloedsuikerspiegel, op het verzadigingsgevoel, op de drang naar voedsel, op de vetopslag en de vetverbranding. Koolhydraten en vetten worden beschouwd als de grootste ‘dikmakers’, maar er zijn verschillende soorten koolhydraten en vetten, die niet allemaal hetzelfde effect hebben op het metabolisme. Eiwitten worden dan weer beschouwd als ideale voedingsstoffen voor gewichtsverlies, maar ook eiwitbronnen hebben niet allemaal hetzelfde effect. In het debat over de beste verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten worden de belangrijkste voedingsstoffen vaak over het hoofd gezien – de vitaminen, mineralen, polyfenolen en flavonoïden, die een grote rol spelen bij het metabool effect van voedingsmiddelen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen