Verschenen in
Het FODMAP dieet
Zinvol of niet?
FODMAP’s zijn fermenteerbare koolhydraten of suikers met een korte keten – oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Wanneer ze niet goed afgebroken en opgenomen worden, kunnen darmklachten ontstaan, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, buikkrampen, winderigheid en diarree. Een dieet dat weinig of geen van deze suikers bevat, het FODMAP dieet, wordt onder andere geadviseerd aan mensen met prikkelbare darm en mensen met fructose-intolerantie. Uit onderzoek blijkt dat het bij vijftig tot tachtig procent van de patiënten met prikkelbare darm de symptomen sterk vermindert. Het nadeel van het dieet is dat het de oorzaak van prikkelbare darm of fructose-intolerantie niet aanpakt en dat de symptomen terugkeren wanneer men weer gewoon gaat eten.
Het FODMAP dieet verstoort het bacterieel evenwicht in de darmen. Het verlaagt het aantal bifidobacteriën, die bekendstaan als goede darmbacteriën of probiotica. De fermenteerbare koolhydraten zijn namelijk prebiotica, ze voeden de probiotica. Een gebrek aan bifidobacteriën is juist een van de belangrijkste oorzaken van prikkelbare darm en van voedselintoleranties. FODMAP’s – die in heel veel gezonde voedingsmiddelen zitten – geven alleen klachten als ze niet goed verteerd en opgenomen worden en wanneer de gevormde gassen niet goed verwijderd worden. Door het herstellen van de oorzaken van een slechte spijsvertering kan men zonder problemen weer FODMAP’s eten en verdwijnen de symptomen van prikkelbare darm, voedselintoleranties of andere klachten die gelinkt zijn aan een slechte opname van koolhydraten.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen