Verschenen in
Fopspeen schoonlikken verlaagt het risico op allergie
Het immuunsysteem wordt tijdens de eerste levensmaanden en -jaren ontwikkeld en getraind door blootstelling aan micro-organismen en andere natuurlijke stoffen in de omgeving. Een gebrek aan micro-organismen door een te hygiënische omgeving wordt gelinkt aan een verhoogd risico op allergische aandoeningen.
Een van de belangrijkste onderdelen van het immuunsysteem is de darmflora, maar ook de bacteriën in de mond spelen een rol bij de immuniteit. Blootstelling van baby’s aan het speeksel van hun ouders (en alle micro-organismen die daarin zitten) is een van de factoren die beschermen tegen allergische aandoeningen later in het leven.
Een allergische reactie is een immuunrespons. Als reactie op de inname van of contact met een bepaalde stof (voeding, pollen, schimmels, insectenbeet) wordt door de B-cellen immunoglobuline E (IgE) aangemaakt. IgE activeert bepaalde immuuncellen (mastcellen) die mediatoren zoals histamine vrijgeven. Deze mediatoren moeten ervoor zorgen dat het allergeen zo snel mogelijk verwijderd wordt. Dit geeft een aantal lichamelijke reacties die de typische allergische symptomen veroorzaken: roodheid, zwelling en ontsteking.
Een verhoogde concentratie IgE in het lichaam is een marker voor allergie of een verhoogd risico op allergie. In een recent onderzoek werd het IgE gehalte van baby’s gemeten en werd gevraagd hoe ouders de fopspeen van hun kind schoonmaakten. De meeste ouders (72%) wasten de fopspeen met water, 41% steriliseerde fopspenen regelmatig en slechts 12% stak de fopspeen in de mond om hem te reinigen. De kinderen van wie de ouders de fopspeen ‘schoonlikten’ hadden op de leeftijd van achttien maanden veel lagere IgE-waarden dan de baby’s van wie de fopspeen met water gewassen en/of gesteriliseerd werd (6.853 tegenover 109.191) (Abou-Jaoude E, 2018).
Enkele jaren geleden werd een soortgelijk onderzoek gedaan. Daarin werden kinderen drie jaar opgevolgd. De kinderen van wie de ouders de fopspeen met hun mond schoonmaakten, hadden 88% minder kans op astma en 63% minder kans op eczeem dan de kinderen van wie de fopspeen op een andere manier gereinigd werd. De kinderen hadden ook een andere bacteriële samenstelling in hun speeksel (Hesselmar B, 2013).
©Hilde Maris
Meer info
Het ecosysteem van het menselijk lichaam. Allemaal beestjes. PlaceboNocebo 18.
Allergie. Het belang van de darmwand & de darmflora. PlaceboNocebo 26.
Referenties
- Abou-Jaoude E. Association Between Pacifier Cleaning Methods and Child Total IgE. American College of Allergy, Asthma & Immunology 2018 Annual Scientific Meeting. 16 november 2018.
- Hesselmar B, Sjöberg F, Saalman R, et al. Pacifier cleaning practices and risk of allergy development. Pediatrics. 2013 Jun;131(6):e1829-37.