Verschenen in
Een keer per dag eten verlengt het leven van muizen
Minder eten (caloriebeperking) wordt beschouwd als een van de beste manieren om metabole ziekten te voorkomen en langer te leven. Ook afwisselend vasten heeft gelijkaardige effecten. Men gaat er meestal van uit dat caloriebeperking hierbij de belangrijkste factor is, maar dat is vermoedelijk niet het geval.
In een recent onderzoek ontdekten wetenschappers dat muizen die maar één keer per dag aten, minder snel metabole aandoeningen ontwikkelden en langer leefden dan muizen die de hele dag door zo veel mochten eten als ze wilden. Opvallend was dat in dit onderzoek de muizen die maar één keer per dag mochten eten, wel evenveel aten als de muizen die de hele dag mochten eten (evenveel calorieën).
De muizen werden verdeeld in twee groepen en kregen een van twee diëten. Het ene dieet bevatte minder vetten en suikers en meer eiwitten en vezels dan het andere. Elke groep werd ook nog eens onderverdeeld in drie kleinere groepen die (1) de hele dag onbeperkt toegang hadden tot voedsel, (2) dertig procent minder calorieën per dag kregen dan de groep die onbeperkt mocht eten of (3) slechts één keer per dag mochten eten, maar wel evenveel calorieën als de onbeperkte groep.
De muizen die een caloriebeperkt dieet kregen en de muizen die slechts één keer per dag mochten eten, leefden langer dan de muizen die heel de dag onbeperkt mochten eten. Ze ontwikkelden ook minder snel leeftijdsgerelateerde schade aan de lever en andere organen. De samenstelling van het dieet speelde daarbij geen rol.
Uit dit onderzoek blijkt dat noch de samenstelling van een dieet, noch het aantal calorieën de belangrijkste factoren zijn, maar wel hoe lang men vast (Mitchell SJ, 2019).
Een lange periode vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat de natuurlijke herstelmechanismen in het lichaam beter werken. Het stimuleert autofagie (de afbraak en recyclage van beschadigde cellen) en regenereert het immuunsysteem. Wanneer men heel de dag door eet, worden deze herstelmechanismen geremd.
Dat betekent niet dat de samenstelling van het dieet (wat men eet) en hoeveel men eet totaal geen belang hebben. Bij mensen die drie keer per dag (of meer) eten, zullen deze factoren wel degelijk een verschil maken.
©Hilde Maris
Referentie
Mitchell SJ, Bernier M, Mattison JA, et al. Daily Fasting Improves Health and Survival in Male Mice Independent of Diet Composition and Calories. Cell Metab. 2019 Jan 8;29(1):221-228.e3.