Verschenen in
Essentiële oliën voor het behandelen van de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme, ook Lyme borreliose genoemd, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een immuunreactie op Borrelia bacteriën, zoals Borrelia burgdorferi, die overgedragen kunnen worden door een tekenbeet.
De meeste gevallen van Borrelia infectie genezen na twee tot vier weken antibiotica (doxycycline, amoxicilline of cefuroxime), maar ongeveer 36% van de patiënten blijft last hebben van aanhoudende symptomen zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, neurologische en psychiatrische klachten. Deze symptomen worden onder andere veroorzaakt door auto-immuniteit en chronische inflammatie als gevolg van de chronische infectie.
Borrelia burgdorferi ontwikkelt sluimerende persistente vormen die niet vernietigd worden door de huidige antibiotica die gebruikt worden om Lyme te behandelen. De bacterie wordt niet volledig uitgeroeid door antibiotica en ontwikkelt resistentie.
Men zoekt daarom naar nieuwe medicijnen die deze sluimerende persistente vormen wel efficiënt doden. Het meest doeltreffende medicijn in die categorie is daptomycine, maar het is duur, het moet intraveneus toegediend worden en het geraakt moeilijk door de bloedhersenbarrière.
Onderzoekers ontdekten dat de essentiële olie van oregano (en de actieve component carvacrol), kaneel (en het actieve bestanddeel cinnamaldehyde) en kruidnagel een sterkere werking hebben dan daptomycine (Feng J, 2017).
Ze gingen op zoek naar andere mogelijke kandidaten en vonden tien essentiële oliën met een sterke antibacteriële werking tegen sluimerende persistente Borrelia burgdorferi: knoflook, piment, komijn, palmarosa, mirre, gemberlelie, amarys, echte tijm, Litsea cubeba en citroeneucalyptus.
De meest doeltreffende oliën waren die van knoflook, piment, mirre, gemberlelie en Litsea cubeba. Knoflookolie kon sluimerende B. burgdorferi volledig uitroeien in een lage concentratie (0,05%) terwijl de andere dat ook konden, maar daarvoor was een hogere dosis nodig (0,1%).
Ook cinnamaldehyde, het actieve bestanddeel van kaneelolie heeft een heel sterke antibacteriële werking tegen sluimerende B. burgdorferi (Feng J, 2018).
De onderzoekers willen nu testen welke actieve bestanddelen de sterkste werking hebben, welke combinaties van essentiële oliën de sterkste werking hebben (ook tegen andere Borrelia bacteriën) en welke doseringen doeltreffend en veilig zijn voor dieren en mensen.
Er zijn nog veel meer essentiële plantenoliën met een brede antimicrobiële werking die ook effectief zijn tegen B. burgdorferi, zowel de actieve als de sluimerende vormen, maar ze moeten in hogere concentraties worden toegediend om hetzelfde effect te hebben.
Essentiële oliën kunnen ook ingezet worden om chronische Borrelia infectie en de ziekte van Lyme te voorkomen, al dan niet in combinatie met antibiotica.
Essentiële oliën met een sterke antibacteriële werking tegen persistente B. burgdorferi
- oregano (Origanum vulgare) en het actieve bestanddeel carvacrol
- kaneel (Cinnamomum zeylanicum) en het actieve bestanddeel cinnamaldehyde
- kruidnagel (Syzygium aromaticum L.)
- knoflook (Allium sativum L.)
- piment (Pimenta officinalis Lindl.)
- komijn (Cuminum cyminum L.)
- palmarosa (Cymbopogon martini var. motia Bruno)
- mirre (Commiphora myrrha (T. Nees) Engl.)
- gemberlelie (Hedychium spicatum Buch.-Ham. ex Sm.)
- amarys, West-Indisch sandelhout (Amyris balsamifera L.)
- echte tijm (Thymus vulgaris L.)
- Litsea cubeba (Litsea cubeba (Lour.) Pers.)
- citroeneucalyptus (Eucalyptus citriodora Hook.)
©Hilde Maris
Meer info
De natuurlijke preventie en behandeling van de ziekte van Lyme wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 49.
Referenties
- Feng J, Zhang S, Shi W, et al. Selective Essential Oils from Spice or Culinary Herbs Have High Activity against Stationary Phase and Biofilm Borrelia burgdorferi. Front Med (Lausanne). 2017 Oct 11;4:169.
- Feng J, Shi W, Miklossy J, et al. Identification of Essential Oils with Strong Activity against Stationary Phase Borrelia burgdorferi. Antibiotics (Basel). 2018 Oct 16;7(4). pii: E89.