Verschenen in
Chroom
Chroom is een mineraal dat belangrijk is voor de werking van insuline en het glucose- en vetmetabolisme. Een gebrek aan chroom wordt beschouwd als een bijdragende factor bij insulineresistentie, glucose-intolerantie, diabetes en metabool syndroom. Er is nog maar heel weinig geweten over de werkingsmechanismen van chroom in het lichaam en hoeveel chroom de mens nodig heeft om gezond te blijven. Men weet ook niet precies wat de optimale bloedwaarden zijn.
Suppletie met chroom verbetert in veel gevallen insulineresistentie en glucose-intolerantie, maar niet bij iedereen. Men gaat ervan uit dat bij mensen die voldoende chroom hebben, suppletie met chroom zinloos is en mogelijk ongewenste effecten kan hebben. Ongeraffineerde verse voeding bevat normaal voldoende chroom en het lichaam beschikt over mechanismen die de opname en de uitscheiding van chroom volgens behoefte regelen. Deze mechanismen kunnen echter verstoord worden, vooral door het eten van te veel geraffineerde koolhydraten en suikers.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen