Verschenen in
Een op vijf MS-patiënten heeft geen multiple sclerose
Multiple sclerose is een inflammatoire auto-immune demyeliniserende ziekte. Dat wil zeggen dat het beschermende omhulsel rond de uitlopers van de zenuwcellen (myeline) wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem (auto-immuniteit) en beschadigd door een overdreven ontstekingsreactie (inflammatie).
Wanneer deze beschermlaag beschadigd wordt, probeert het lichaam dat te herstellen door de aanmaak van bindweefsel. Wanneer te veel bindweefsel moet aangemaakt worden, ontstaat littekenweefsel. De zenuwcellen gaan verharden (sclerose) waardoor ze hun signalen niet goed meer kunnen doorgeven aan andere zenuwcellen, spiercellen en klieren. De term multiple sclerose verwijst naar deze veelvoudige (multiple) verharde littekens (sclerose) in de hersenen en het ruggenmerg.
Het aantal gevallen van multiple sclerose is de afgelopen decennia sterk gestegen, maar ook het aantal verkeerde diagnoses. Multiple sclerose is moeilijk te onderscheiden van andere neurologische aandoeningen die gelinkt zijn aan ontsteking van het zenuwstelsel (neuro-inflammatie) en aantasting van het beschermend omhulsel rond zenuwcellen (demyelinisatie). Afwijkingen op MRI-scans zijn vaak moeilijk te interpreteren (Siva A, 2018).
Bijna een vijfde van de patiënten met MS die later in een universitair medisch centrum opnieuw onderzocht werden, had geen multiple sclerose (17% in één centrum, 19% in een ander).
Deze mensen leefden al gemiddeld vier jaar met de diagnose MS, één patiënt zelfs twintig jaar. De meeste patiënten (72%) kregen onnodig MS-medicatie en 28% werd daarbij blootgesteld aan het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie, een mogelijk dodelijke infectie die gelinkt wordt aan immuunonderdrukkende medicijnen die bij MS voorgeschreven worden.
De vaakst voorkomende nieuwe diagnoses waren migraine, demyelinisatie door inflammatie, aandoeningen van de wervels (spondylopathie) en zenuwschade (neuropathie). De meest verontrustende ontdekking was dat 14% van de mensen die verkeerd gediagnosticeerd waren met MS geen afwijkingen vertoonde in de hersenen of het ruggenmerg na een nieuwe MRI en een andere 14% had geen afwijkingen na een nieuw neurologisch onderzoek (Kaisey M, 2018).
De diagnose van neurodegeneratieve aandoeningen is moeilijk omdat er veel overlappende symptomen zijn met andere neurologische aandoeningen. Voor de conventionele behandeling is dat een probleem, omdat er specifieke medicijnen voorgeschreven worden voor de verschillende neurologische aandoeningen, die niet werken voor de andere ziektebeelden.
Alle neurologische aandoeningen hebben gemeenschappelijke oorzaken. Voor de natuurlijke preventie of behandeling is het achterhalen en aanpakken van deze oorzaken belangrijker dan het benoemen van de ziekte.
Gemeenschappelijke oorzaken van neurologische aandoeningen
- nutriëntentekorten (vooral omega-3 vetzuren, de B-vitaminen, vitamine C, D, E, zink, magnesium)
- chronische oxidatieve stress (gebrek aan antioxidanten, polyfenolen, flavonoïden)
- chronische inflammatie (gebrek aan omega-3 vetzuren, vitamine D, polyfenolen, flavonoïden en andere ontstekingsremmende nutriënten)
- mitochondriale disfunctie (gebrek aan omega-3 vetzuren, B-vitaminen, magnesium, coënzym Q10, alfa-liponzuur, antioxidanten)
- chronische hoge bloedsuikerspiegel
- slechte detoxificatie, te veel neurotoxische stoffen
- verstoorde darmflora, beschadigde darmwand (lekke darm)
- auto-immuniteit
- allergie (bv. gluten, koemelk)
- te weinig beweging
- chronische stress
- vaccinatie, chemotherapie, antibiotica, antivirale medicijnen, immuunonderdrukkende medicijnen, …
©Hilde Maris
Meer info
Multiple Sclerose wordt besproken in PlaceboNocebo 10.
De gemeenschappelijke oorzaken & de natuurlijke behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen wordt besproken in PlaceboNocebo 46.
Referenties
- Kaisey M, Solomon AJ, Luu M, et al. Incidence of multiple sclerosis misdiagnosis in referrals to two academic centers. Mult Scler Relat Disord. 2019 May;30:51-56.
- Siva A. Common Clinical and Imaging Conditions Misdiagnosed as Multiple Sclerosis: A Current Approach to the Differential Diagnosis of Multiple Sclerosis. Neurol Clin. 2018 Feb;36(1):69-117.