Verschenen in
Tomatensap voor een gezond metabolisme tijdens de menopauze
Tomatensap bevat verschillende bioactieve stoffen met gunstige effecten op het metabolisme. Het is een rijke bron van carotenoïden (vooral lycopeen en bètacaroteen) en flavonoïden met een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevat het ook vitaminen, mineralen, saponinen, fenolzuren, vetzuren en het kalmerende gamma-aminoboterzuur.
Regelmatig tomatensap drinken verbetert alle kenmerken van metabool syndroom: overgewicht, te veel buikvet, hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie, inflammatie, hoge bloeddruk, te veel triglyceriden en een verstoorde cholesterol (Li YF, 2015; Tsitsimpikou C, 2014; Ghavipour M, 2014).
Tomatensap kan ingezet worden voor het verminderen van menopauzeklachten en het voorkomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen van middelbare leeftijd.
De daling van de oestrogeenaanmaak gaat niet alleen gepaard met de typische menopauzeklachten, maar ook met gewichtstoename, meer buikvet, hoge bloeddruk, verstoorde bloedvetten, hoge bloedsuikerspiegel en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat kan echter voorkomen worden door een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Tomatensap drinken blijkt een eenvoudige voedingsmaatregel om het metabolisme gezond te houden tijdens de menopauze.
Vrouwen van 40 tot 60 jaar die minstens één menopauzesymptoom hadden, namen deel aan een experiment waarin ze acht weken lang twee keer per dag 200 ml ongezouten tomatensap moesten drinken. Ze mochten voor de rest geen tomaten of tomatenproducten eten.
Al na vier weken waren hun menopauzeklachten verminderd en hadden ze minder last van angst of depressie. Dit bleef ongeveer hetzelfde in de volgende vier weken.
Bij de vrouwen die aan het begin van de studie hoge triglyceridenwaarden in hun bloed hadden, daalde deze waarde van gemiddeld 237 mg/dl naar 166 mg/dl na slechts vier weken (daarna bleef het ongeveer gelijk).
Opvallend was dat het energieverbruik in rust steeg van gemiddeld 1.980 kcal per dag naar 2.108 kcal per dag na vier weken en naar 2.149 kcal per dag na acht weken (Hirose A, 2015).
Bioactieve stoffen in tomaten
- vitamine C, vitamine E, foliumzuur
- kalium, magnesium, ijzer, koper
- carotenoïden: lycopeen, bètacaroteen, alfacaroteen, luteïne, zeaxanthine, fytoëen, fytoflueen
- flavonoïden: quercetine, kampferol, naringenine, rutine, anthocyaninen, floretine
- fenolzuren: chlorogeenzuur, coumarinezuur, galluszuur
- saponinen: alfa-tomatine, tomatidine, esculeoside A
- gamma-aminoboterzuur (GABA)
- vetzuren
- vezels (pectine)
©Hilde Maris
Referenties:
- Ghavipour M, Sotoudeh G, Ghorbani M. Tomato juice consumption improves blood antioxidative biomarkers in overweight and obese females. Clin Nutr. 2014 Nov 8. pii: S0261-5614(14)00265-9.
- Hirose A, Terauchi M, Tamura M, et al. Tomato juice intake increases resting energy expenditure and improves hypertriglyceridemia in middle-aged women: an open-label, single-arm study. Nutr J. 2015 Apr 8;14:34.
- Li YF, Chang YY, Huang HC, et al. Tomato juice supplementation in young women reduces inflammatory adipokine levels independently of body fat reduction. Nutrition. 2015 May;31(5):691-6.
- Tsitsimpikou C, Tsarouhas K, Kioukia-Fougia N, et al. Dietary supplementation with tomato-juice in patients with metabolic syndrome: a suggestion to alleviate detrimental clinical factors. Food Chem Toxicol. 2014 Dec;74:9-13.