Verschenen in
Oregano-olie voor het behandelen van acne
Acne is een huidziekte die heel veel voorkomt bij adolescenten en daarom ook jeugdpuistjes genoemd wordt. Hoewel de meeste jongeren tijdens de puberteit in mindere of meerdere mate last hebben van puistjes, die na verloop van tijd vanzelf verdwijnen, kan acne bij sommige mensen heel ernstig zijn, langdurig aanhouden en blijvende littekens veroorzaken.
Acne wordt gekenmerkt door ontsteking van de haarfollikels en talgklieren, die veroorzaakt kan worden door verschillende factoren, onder andere door infectie met Propionibacterium acnes (ook Cutibacterium acnes genoemd) en Staphylococcus epidermidis. Dat zijn twee bacteriën die deel uitmaken van de normale huidflora (het geheel van alle micro-organismen in en op de huid), maar die bij een verstoord microbieel evenwicht de haarfollikels en talgklieren kunnen infecteren.
De standaardbehandeling van acne bestaat uit antibiotica voor het vernietigen van P. acnes en S. epidermidis en ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt door deze bacteriën (of andere factoren) te verminderen. De bacteriën hebben echter resistentie ontwikkeld tegen antibiotica, waardoor acne moeilijker te behandelen is.
Essentiële oliën van planten staan bekend om hun antimicrobiële werking en worden beschouwd als een doeltreffend en vooral veilig alternatief voor antibiotica voor het behandelen van uiteenlopende infecties.
Onlangs werden zeven essentiële oliën in vitro getest voor hun antimicrobiële werking tegen P. acnes en S. epidermidis: oregano (Origanum vulgare), tijm (Thymus vulgaris), citroengras (Cymbopogon citratus), tea tree (Melaleuca alternifolia), munt (Mentha piperita), lavendel (Lavendula angustifolia) en kamille (Matricaria recutita).
Oregano-olie had de sterkste antibacteriële activiteit, gevolgd door tijmolie. Beide hadden een sterkere werking dan de twee antibiotica die getest werden (erythromycine en clindamycine). Citroengras en tea tree olie hadden een matige antibacteriële activiteit; er waren hogere concentraties van nodig dan van oregano- en tijmolie. Oregano-olie was ook het meest doeltreffend voor het voorkomen van biofilmvorming, een mechanisme dat bacteriën gebruiken om beter bestand te zijn tegen het immuunsysteem en tegen antibiotica.
Oregano-olie werd daarom verwerkt in een goed opneembare emulsie (nano-emulsie) en getest bij muizen met acne. Het had ook in vivo een sterkere antibacteriële en ontstekingsremmende werking dan antibiotica. De acne die behandeld werd met de oregano-olie genas beter dan de acne die behandeld werd met erythromycine (Taleb MH, 2018).
©Hilde Maris
Meer info
Oregano wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 49.
Acne wordt besproken in PlaceboNocebo 51.
Referentie
Taleb MH, Abdeltawab NF, Shamma RN, et al. Origanum vulgare L. Essential Oil as a Potential Anti-Acne Topical Nanoemulsion-In Vitro and In Vivo Study. Molecules. 2018;23(9):2164. Published 2018 Aug 28.