Verschenen in
Citrusvruchten leveren krachtige kankerremmers
Citrusflavonoïden zijn een bijzondere klasse van flavonoïden die gevonden worden in het vruchtvlees en/of de schil van citrusvruchten, zoals grapefruit, pompelmoes, sinaasappel, mandarijn, citroen en limoen. De meest bestudeerde citrusflavonoïden zijn naringenine, tangeretine, nobiletine en hesperetine. Ze hebben een aantal eigenschappen die hen heel geschikt maken als natuurlijke geneesmiddelen tegen degeneratieziekten.
Citrusflavonoïden hebben een uitgesproken antikankerwerking. Ze remmen het ontstaan van kanker, remmen de groei van kankercellen, voorkomen woekering van kankercellen en verbeteren de werking van chemotherapie. Ze doen dat via verschillende mechanismen. Ze beïnvloeden de celcyclus, ze voorkomen de vorming van nieuwe bloedvaten die tumoren van voeding en zuurstof voorzien (angiogenese) en ze stimuleren apoptose of zelfvernietiging van kankercellen (Meiyanto E, 2012; Lai CS, 2013).
Citrusflavonoïden worden beschouwd als veelbelovende natuurlijke stoffen voor de preventie en de behandeling van kanker, zowel op zichzelf als voor het versterken van de werking van chemotherapie, onder andere de veelgebruikte kankermedicijnen doxorubicine, tamoxifen en 5-fluorouracil (Meiyanto E, 2012).
Hoewel de antikankerwerking vooral aangetoond is bij het gebruik van geïsoleerde citrusflavonoïden of van geconcentreerde citrusextracten, hebben ook citrussappen – zoals je ze zelf kan persen – een antikankerwerking die zowel in vitro als in vivo (bij dieren) is aangetoond.
Wanneer men citrussappen toevoegt aan tumorcellen in proefbuisjes, remmen ze de groei van alle soorten kankercellen. In dierenstudies verhinderen citrussappen het ontstaan van darmkanker, longkanker en borstkanker (Cirmi S, 2017).
Regelmatig citrusvruchten eten of citrussappen drinken kan helpen bij het voorkomen van kanker en kan de werking van kankertherapie ondersteunen. De hoeveelheid citrusflavonoïden die in sommige studies gebruikt worden, kan bereikt worden met het drinken van citrussappen en/of het eten van citrusvruchten.
Een voedingspatroon met veel groenten en fruit (kool, bloemkool, broccoli, rode paprika, wortelen, erwten, kiwi, aardbeien, zwarte bessen) met elke dag 200 ml sinaasappelsap, een halve sinaasappel en een halve mandarijn, levert bijvoorbeeld 132 mg hesperetine en 29 mg naringenine per dag (Erlund I, 2002). In een klinische studie kon 20 mg naringenine per dag de terugkeer van botkanker voorkomen (Zhang L, 2018).
Flavonoïden in citrusvruchten en -sappen
naringenine, naringine, tangeretine, hesperetine, hesperidine, nobiletine, luteoline, apigenine, quercetine, taxifoline, eriodictyol, kampferol, diosmetine, rutine, narirutine, sinensetine, isoscutellareïne, isosakuratenine, …
©Hilde Maris
Referenties
- Cirmi S, Maugeri A, Ferlazzo N, et al. Anticancer Potential of Citrus Juices and Their Extracts: A Systematic Review of Both Preclinical and Clinical Studies. Front Pharmacol. 2017;8:420. Published 2017 Jun 30.
- Erlund I, Silaste ML, Alfthan G, Rantala M, Kesäniemi YA, Aro A. Plasma concentrations of the flavonoids hesperetin, naringenin and quercetin in human subjects following their habitual diets, and diets high or low in fruit and vegetables. Eur J Clin Nutr. 2002;56(9):891–898.
- Lai CS, Li S, Miyauchi Y, Suzawa M, Ho CT, Pan MH. Potent anti-cancer effects of citrus peel flavonoids in human prostate xenograft tumors. Food Funct. 2013;4(6):944–949.
- Meiyanto E, Hermawan A, Anindyajati. Natural products for cancer-targeted therapy: citrus flavonoids as potent chemopreventive agents. Asian Pac J Cancer Prev. 2012;13(2):427–436.
- Zhang L, Xu X, Jiang T, et al. Citrus aurantium Naringenin Prevents Osteosarcoma Progression and Recurrence in the Patients Who Underwent Osteosarcoma Surgery by Improving Antioxidant Capability. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:8713263. Published 2018 Feb 7.