Verschenen in
Fytosterolen
Nieuwe medicijnen voor het immuunsysteem?
Fytosterolen zijn vetachtige stoffen in planten met een structuur die sterk gelijkt op die van cholesterol en andere steroïden. Ze zijn aanwezig in alle planten, vooral in noten, zaden en volle granen. Ze zijn vooral bekend voor hun cholesterolverlagend effect, maar ze hebben ook ontstekingsremmende, immunomodulerende eigenschappen die hen bijzonder interessant maken voor de preventie of behandeling van chronische ontstekingsziekten, zoals allergische en auto-immune aandoeningen. Ze worden zelfs beschouwd als een mogelijk alternatief voor corticosteroïden en andere ontstekingsremmers. Dat komt omdat ze niet alleen een overmatig immuunsysteem temperen, maar ook de weerstand tegen ziekteverwekkers verhogen. Fytosterolen zijn slecht vertegenwoordigd in het doorsnee westerse voedingspatroon, dat meestal te weinig onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen bevat. De inname ervan kan verhoogd worden door meer ongeraffineerde plantaardige voeding te eten, vooral noten, zaden, volle granen, peulvruchten, groenten en fruit. Voor het behandelen van inflammatoire en auto-immuunziekten kunnen ze ook als supplement genomen worden.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen