Verschenen in
Crucifere groenten beschermen tegen aderverkalking
De crucifere groenten of de kruisbloemigen zoals broccoli en andere koolsoorten zijn vooral bekend omwille van hun ontgiftende werking en als leveranciers van natuurlijke antikankerstoffen. Ze vormen een speciale familie van groenten, omdat ze rijk zijn aan zwavelhoudende stoffen (glucosinolaten en indolen) die tijdens het kauwen en in de spijsvertering omgezet worden in actieve stoffen met een uitgesproken ontgiftende en kankerremmende werking.
Een hoge inname van crucifere groenten beschermt niet alleen tegen kanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Hoe meer van deze groenten men eet, hoe lager het risico om te sterven aan cardiovasculaire aandoeningen (Zhang X, 2011). Elke tien gram crucifere groenten die men per dag eet verlaagt het risico om te sterven aan de gevolgen van atherosclerose (aderverkalking) met gemiddeld 13%. Elke vijf gram van de lookachtige groenten (uien, knoflook, prei, …) verlaagt het risico met gemiddeld 18% (Blekkenhorst LC, 2017).
In een recent onderzoek werd vastgesteld dat oudere vrouwen die gemiddeld minstens 44 gram spruitjes, broccoli, bloemkool of andere kolen per dag aten 46% minder kans hadden op gevorderde aderverkalking, vergeleken met vrouwen die minder dan 15 gram crucifere groenten per dag aten. De gemiddelde inname werd omgerekend naar een ‘dagdosis’, ze aten niet letterlijk elke dag een portie.
Veel crucifere groenten eten was een onafhankelijke beschermende factor, wat betekent dat het beschermende effect losstond van andere voedings- en leefstijlfactoren of risicofactoren voor hart- en vaatziekten (Blekkenhorst LC, 2020).
Men gaat nu onderzoeken of dagelijks 300 gram crucifere groenten eten (in de vorm van soep) op korte termijn een gunstig effect zal hebben op de bloeddruk, de soepelheid van de bloedvaten, de bloedsuikerspiegel en tekenen van oxidatieve stress (te veel vrije radicalen schade) en inflammatie (te veel ontsteking) in het bloed (Connolly EL, 2020).
Crucifere groenten
|
broccoli, spruiten, boerenkool, savooikool, rodekool, wittekool, bloemkool, koolrabi, mosterd, radijs, mierikswortel, tuinkers, waterkers, rucola, … |
©Hilde Maris
Meer info
Crucifere groenten. Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn. PlaceboNocebo 5.
De natuurlijke preventie en behandeling van hart- en vaatziekten wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.
Referenties:
- Blekkenhorst LC, Bondonno CP, Lewis JR, et al. Cruciferous and Allium Vegetable Intakes are Inversely Associated With 15-Year Atherosclerotic Vascular Disease Deaths in Older Adult Women. J Am Heart Assoc. 2017 Oct 24;6(10):e006558. doi: 10.1161/JAHA.117.006558. PMID: 29066442; PMCID: PMC5721860.
- Blekkenhorst LC, Sim M, Radavelli-Bagatini S, et al. Cruciferous vegetable intake is inversely associated with extensive abdominal aortic calcification in elderly women: a cross-sectional study. Br J Nutr. 2020 Jul 17:1-9. doi: 10.1017/S0007114520002706. Epub ahead of print. PMID: 32674743.
- Connolly EL, Bondonno CP, Sim M, et al. A randomised controlled crossover trial investigating the short-term effects of different types of vegetables on vascular and metabolic function in middle-aged and older adults with mildly elevated blood pressure: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study protocol. Nutr J. 2020 May 12;19(1):41. doi: 10.1186/s12937-020-00559-3. PMID: 32398091; PMCID: PMC7218618.
- Zhang X, Shu XO, Xiang YB, et al. Cruciferous vegetable consumption is associated with a reduced risk of total and cardiovascular disease mortality. Am J Clin Nutr. 2011 Jul;94(1):240-6. doi: 10.3945/ajcn.110.009340. Epub 2011 May 18. PMID: 21593509; PMCID: PMC3127519.