Verschenen in
Kruiden & specerijen verminderen het schadelijke effect van een vet- en suikerrijke maaltijd
Kruiden en specerijen worden meestal niet beschouwd als voeding, maar als smaakmakers. Toch kunnen ze de voedingswaarde van een maaltijd sterk verhogen. Meer kruiden en specerijen gebruiken is zelfs een goedkope, eenvoudige én smakelijke manier om het risico op ernstige ziekten te verminderen.
Kruiden en specerijen zijn de beste voedingsbronnen van antioxidanten. Ze bevatten de hoogste concentratie antioxidanten per 100 gram van alle voedingsmiddelen, veel meer dan groenten en fruit (Carlsen MH, 2010). Elke dag een gram kruiden en/of specerijen aan je voeding toevoegen is een bijzonder doeltreffende manier om je totale inname van antioxidanten te verhogen (Dragland S, 2003).
De unieke bioactieve stoffen in kruiden en specerijen zijn echter veel meer dan antioxidanten. Ze beïnvloeden uiteenlopende biochemische processen en lichaamsfuncties, zoals de afbraak van toxische stoffen, ontstekingsprocessen, de darmflora, de bloedsuikerspiegel, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het hormonaal systeem.
Kruiden en specerijen kunnen zelfs de ongezonde effecten van een maaltijd met veel vet en koolhydraten verminderen. Na een vet- en suikerrijke maaltijd wordt het bloed overspoeld met glucose en vetzuren (hyperglycemie en hyperlipidemie) wat een ontstekingsreactie na de maaltijd veroorzaakt, bekend als postprandiale inflammatie. Deze ontstekingsreactie beschadigt de bloedvaten en is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bij metabole aandoeningen die gepaard gaan met chronische ontsteking (overgewicht, obesitas en diabetes) is de ontstekingsreactie na een vet- en suikerrijke maaltijd nog veel sterker dan bij gezonde mensen. Dit kan voorkomen worden door een mix van kruiden en specerijen aan de maaltijd toe te voegen.
Dat werd onlangs getest in een onderzoek bij mannen van 40 tot 65 jaar met overgewicht of obesitas. Ze moesten verschillende keren een maaltijd eten met veel verzadigde vetten en geraffineerde koolhydraten (kip kokos curry, een maisgebakje en een kaneelkoek, samen ongeveer 1.000 kcal). De maaltijd werd ofwel niet gekruid ofwel gekruid met 2 of 6 gram van een mix van basilicum, laurierblad, zwarte peper, kaneel, koriander, komijn, gember, oregano, peterselie, rode peper, rozemarijn, tijm en kurkuma.
Voor de maaltijd en elk uur tot vier uur na de maaltijd werd bloed afgenomen om ontsteking te meten. De kruidenmix van 6 gram verlaagde de ontstekingsreactie na de maaltijd aanzienlijk (Oh ES, 2020).
©Hilde Maris
Referenties:
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3. doi: 10.1186/1475-2891-9-3. PMID: 20096093; PMCID: PMC2841576.
- Dragland S, Senoo H, Wake K, Holte K, Blomhoff R. Several culinary and medicinal herbs are important sources of dietary antioxidants. J Nutr. 2003;133(5):1286-1290. doi:10.1093/jn/133.5.1286
- Oh ES, Petersen KS, Kris-Etherton PM, Rogers CJ. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2020 Jun 1;150(6):1600-1609. doi: 10.1093/jn/nxaa063. PMID: 32211803; PMCID: PMC7269750.