Verschenen in
Xylitol
Een suikervervanger die geen tandbederf veroorzaakt
Xylitol is een suikeralcohol die tot de semisynthetische zoetstoffen gerekend wordt. Het is een voedingsstof die in kleine hoeveelheden in de voeding voorkomt, maar die meestal synthetisch aangemaakt wordt door de natuurlijke suiker xylose chemisch te wijzigen. Xylitol veroorzaakt geen cariës en doet de bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen. Het is een veelgebruikte suikervervanger in diabetesproducten. Het wordt ook verwerkt in kauwgom, tandpasta en mondspoelmiddel omdat het zou beschermen tegen cariës, maar het effect is slechts matig. Xylitol is waardevol als suikervervanger die geen cariës veroorzaakt, maar voor de preventie van tandbederf zijn andere factoren even doeltreffend of doeltreffender – en vooral gezonder.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen