Verschenen in
Mensen met alzheimer hebben meer homocysteïne en minder vitaminen in hun bloed
Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben vaker een gebrek aan vitaminen en hogere bloedwaarden van homocysteïne dan hun leeftijdgenoten zonder geheugenproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek bij Cubaanse ouderen. Voor dit onderzoek werden de bloedwaarden van vitamine A, C, B1, B2, B12, foliumzuur en homocysteïne gemeten bij 43 alzheimerpatiënten, 131 mensen met een lichte achteruitgang van het geheugen (milde cognitieve stoornissen) en 250 ouderen zonder geheugenproblemen.
Vergeleken met de ouderen zonder geheugenproblemen, hadden de mensen met alzheimer
- meer dan vijf keer vaker een gebrek aan vitamine A
- vier keer vaker een gebrek aan vitamine C
- bijna twee keer zo vaak een gebrek aan vitamine B1
- bijna drie keer zo vaak een gebrek aan vitamine B2
- meer dan twee keer vaker een gebrek aan vitamine B12
- drie keer zo vaak een gebrek aan foliumzuur
- en meer dan drie keer zo vaak een verhoogde concentratie van homocysteïne
Diegenen met milde geheugenproblemen hadden ook meer kans op hogere homocysteïnewaarden (Lanyau-Domínguez Y, 2020).
Homocysteïne is een afbraakproduct van het aminozuur methionine. Hoge bloedwaarden van homocysteïne zijn een risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, neurologische ziektebeelden en kanker.
De belangrijkste oorzaak van te veel homocysteïne is een gebrek aan de B-vitaminen, vooral foliumzuur, B6, B12 en B2, die nodig zijn voor de omzetting van homocysteïne in methionine of in cysteïne.
Andere factoren die gelinkt zijn aan te veel homocysteïne, zijn een gebrek aan vitamine C en omega-3 vetzuren, te veel alcohol, een chronische hoge bloedsuikerspiegel of diabetes, chronische stress, een slechte nierfunctie, een slechte leverfunctie en het gebruik van bepaalde medicijnen, onder andere het diabetesmedicijn metformine, parkinsonmedicatie (levodopa), medicijnen tegen epilepsie en cholesterolverlagers.
©Hilde Maris
Meer info
Voedingsmedicijnen tegen neurodegeneratie. PlaceboNocebo 46.
Homocysteïne. Belangrijk of toxisch? PlaceboNocebo 17.
Referentie:
Lanyau-Domínguez Y, Macías-Matos C, Jesús J, et al. Levels of Vitamins and Homocysteine in Older Adults with Alzheimer Disease or Mild Cognitive Impairment in Cuba. MEDICC Rev. 2020 Oct;22(4):40-47. PMID: 33295319.