Verschenen in
Zoethoutwortel voor een gezonde mond
Zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra) is een veelgebruikte natuurlijke zoetmaker die verwerkt wordt in voedingsmiddelen zoals snoepgoed, drop, kauwgom, bier, anijsdranken en tabak. Ook veel gezondheidsmiddelen zoals hoestsiroop, keelpastilles en kruidenthee bevatten zoethout.
In de natuurgeneeskunde wordt zoethoutwortel gebruikt voor het behandelen van maagzweren. Het verhoogt de aanmaak van een beschermende slijmlaag in de maag. Het heeft ook een antibacteriële werking tegen Helicobacter pylori, de bacterie die gelinkt wordt aan maagzweren. Zoethoutwortel beschermt de slijmvliezen van heel het spijsverteringsstelsel, ook in de mond. Het heeft bovendien antivirale, ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen. Een extract van Glycyrrhiza glabra heeft een ontstekingsremmende werking die vergelijkbaar is met die van de niet-steroïde ontstekingsremmer diclofenac (Aly AM, 2005).
Deze eigenschappen maken van zoethoutwortel een bijzonder geschikt natuurlijk middel voor mond- en tand(vlees)aandoeningen. Extracten van zoethout en verschillende bioactieve componenten, zoals glabridine, licoricidine, licorisoflavan A, licochalcone A en glycyrrhizine, kunnen ingezet worden voor het voorkomen en het behandelen van alle mondziekten. De gunstige effecten zijn aangetoond bij tandbederf of gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis), ontsteking van het kaakbot (parodontitis), mondschimmel, terugkerende aften, mondzweertjes en mondkanker. Het kan zelfs gebruikt worden als een alternatief voor antibiotica tijdens een wortelkanaalbehandeling (Sidhu P, 2020).
Zoethoutwortel en zoethoutwortelextract zijn over het algemeen veilig en hebben weinig bijwerkingen. De gangbare aanbevolen hoeveelheid is 5 tot 15 gram zoethoutwortel of 200 tot 800 mg glycyrrhizine per dag. Hogere doses kunnen (vooral bij langdurige inname) bij sommige mensen pseudo-aldosteronisme veroorzaken, wat gepaard kan gaan met onder andere vochtophoping, hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Niet iedereen is hier even gevoelig voor.
Voor een optimale werking in de mond is zouthoutthee het meest geschikt. Drink de thee niet te heet en laat elke slok goed in de mond rondgaan voor je hem doorslikt. Als je tanden het toelaten, kan je ook gewoon op de gedroogde wortel kauwen. Dat wordt in de Ayurveda aangeraden voor het voorkomen van tandplaque en tandbederf.
©Hilde Maris
Meer info
Zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra) wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 44.
Mond- en tand(vlees)aandoeningen worden besproken in PlaceboNocebo 54.
Referenties:
- Sidhu P, Shankargouda S, Rath A, et al. Therapeutic benefits of liquorice in dentistry. J Ayurveda Integr Med. 2020 Jan-Mar;11(1):82-88. doi: 10.1016/j.jaim.2017.12.004. Epub 2018 Nov 1. PMID: 30391123; PMCID: PMC7125382.
- Aly AM, Al-Alousi L, Salem HA. Licorice: a possible anti-inflammatory and anti-ulcer drug. AAPS PharmSciTech. 2005 Sep 20;6(1):E74-82.