Verschenen in
De beste diabetesmedicijnen zitten in de voeding
Diabetes kan omgekeerd én genezen worden door een plantaardig voedingspatroon
Diabetes wordt in de volksmond ‘suikerziekte’ genoemd. De naam verwijst zowel naar de verstoorde suikerstofwisseling als naar de suikers in de voeding die eraan gelinkt worden. Minder geraffineerde koolhydraten en suikers eten is een van de sleutelfactoren in een antidiabetesdieet. Toch is een strikt koolhydraatarm dieet niet per se een succesformule voor een gezond glucosemetabolisme op lange termijn, vooral niet wanneer je daarvoor overschakelt op een voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn niet de vijand, maar het is wel belangrijk dat ze in een gezonde vorm aangeboden worden, in een voedingsmatrix van vezels, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en vooral van polyfenolen en andere bioactieve plantenstoffen. Polyfenolen zijn de meest veelzijdige voedingsmedicijnen om diabetes af te wenden of om te keren. Meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eten heeft op lange termijn een veel gezonder effect op het glucosemetabolisme en de bloedsuikerspiegel dan een strikt koolhydraatarm dieet met veel dierlijk voedsel. Zelfs fruit, dat bij diabetes nog vaak afgeraden wordt omwille van het hoge suikergehalte, heeft een gunstig effect op het glucosemetabolisme, juist omdat het een rijke bron is van polyfenolen en andere bloedsuikervriendelijke stoffen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen