Verschenen in
Het glucosemetabolisme (de suikerstofwisseling)
De oorzaken van een verstoorde bloedsuikerspiegel, insulineresistentie, glucose-intolerantie en metabole inflexibiliteit
Het glucosemetabolisme of de suikerstofwisseling - hoe glucose opgenomen, verdeeld en verwerkt wordt in het lichaam - is een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel altijd op peil blijft en dat de cellen voldoende energie kunnen aanmaken. Wanneer dit systeem niet goed meer werkt, kan de bloedsuikerspiegel te sterk stijgen na een maaltijd, te lang verhoogd blijven, te laag zakken of te sterk schommelen. Een van de hoofdrolspelers in dit systeem is insuline, het hormoon dat onder andere de opname van glucose in de cellen verhoogt. Een gebrek aan insuline, te veel insuline of een slechte werking van insuline is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van problemen met de bloedsuikerspiegel. De tegenhanger van insuline is glucagon, een ander pancreashormoon, dat het glucosepeil doet stijgen wanneer het te laag is. Het glucosemetabolisme wordt echter niet alleen geregeld door insuline en glucagon. Er zijn verschillende lichaamssystemen, hormonen, neurotransmitters en andere signaalstoffen bij betrokken. Heel het lichaam werkt mee om ervoor te zorgen dat we altijd voldoende brandstof hebben en dat we vlot kunnen overschakelen tussen verschillende soorten brandstof. Dit systeem wordt overbelast en ontregeld door een ongezond voedingspatroon, te veel eten, een zittend leven en alle vormen van stress. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de bloedsuikerspiegel, maar ook voor de werking van alle lichaamssystemen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen