Verschenen in
De gezonde effecten van gefermenteerde sojaproducten
Gefermenteerde sojaproducten zijn de plantaardige tegenhangers van gefermenteerde melkproducten. In Azië zijn natto, miso, tempeh, sojasaus en gefermenteerde tofu even populair als kaas, kwark, kefir en yoghurt bij ons.
De gekookte sojabonen worden gefermenteerd door toevoeging van bacteriën (zoals Bacillus subtilis) of schimmels (zoals Aspergillus en Rhizopus). Tijdens dit fermentatieproces worden verschillende voedingsstoffen in de sojabonen omgezet in andere stoffen, zodat ze gezondere eigenschappen krijgen. Gefermenteerde soja is een rijke bron van isoflavonen, de B-vitaminen (inclusief vitamine B12) en vitamine K2, maar ook van heel veel andere bioactieve stoffen.
Gefermenteerde sojaproducten hebben een cholesterolverlagend, bloedsuikerverlagend, bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend effect. Een hoge inname ervan beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker (Jayachandran M, 2019).
Recent krijgen ze vooral veel aandacht voor hun gunstig effect op de darmflora en – in lijn daarmee – voor hun beschermend effect op de hersenen en het zenuwstelsel en het ontstaan van neurologische ziektebeelden zoals alzheimer, parkinson, autisme, angst en depressie (Jang CH, 2021).
Soja-isoflavonen zijn vooral bekend voor hun hormoonregulerende werking en worden ingezet tegen menopauzeklachten of ter preventie van hormonale kankers. In een recent onderzoek hadden gefermenteerde sojaproducten een veel sterker effect op borstkanker dan niet-gefermenteerde sojaproducten. Vrouwen met de hoogste inname van gefermenteerde soja hadden 47% minder kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen met de laagste inname. Niet-gefermenteerde soja had ook een beschermend effect, maar minder uitgesproken (15% minder kans) (Shirabe R, 2021).
Een ander onderzoek kwam tot de conclusie dat zowel mannen als vrouwen met een hoge inname van gefermenteerde sojaproducten tien procent minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden aan eender welke ziekte, vergeleken met mannen en vrouwen met een lage inname. Niet-gefermenteerde soja had dit beschermende effect (in dit onderzoek) niet (Katagiri R, 2020).
©Hilde Maris
Referenties:
- Jang CH, Oh J, Lim JS, et al. Fermented Soy Products: Beneficial Potential in Neurodegenerative Diseases. Foods. 2021 Mar 18;10(3):636. doi: 10.3390/foods10030636. PMID: 33803607; PMCID: PMC8003083.
- Jayachandran M, Xu B. An insight into the health benefits of fermented soy products. Food Chem. 2019 Jan 15;271:362-371. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.07.158. Epub 2018 Jul 25. PMID: 30236688.
- Katagiri R, Sawada N, Goto A, et al; Japan Public Health Center-based Prospective Study Group. Association of soy and fermented soy product intake with total and cause specific mortality: prospective cohort study. BMJ. 2020 Jan 29;368:m34. doi: 10.1136/bmj.m34. PMID: 31996350; PMCID: PMC7190045.
- Shirabe R, Saito E, Sawada N, et al; JPHC Study Group. Fermented and nonfermented soy foods and the risk of breast cancer in a Japanese population-based cohort study. Cancer Med. 2021 Jan;10(2):757-771. doi: 10.1002/cam4.3677. Epub 2020 Dec 19. PMID: 33340281; PMCID: PMC7877355.