Verschenen in
Caloriebeperking
Een gezonder en jonger lichaam door minder te eten
Caloriebeperking of voedselbeperking – het totaal aantal calorieën of de inname van bepaalde voedingsstoffen beperken zonder voedingstekorten te veroorzaken – is een van de doeltreffendste manieren om je lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren en mogelijk ook je leven te verlengen. Weinig eten heeft diepgaande effecten op de metabole, hormonale, immunologische en neurologische processen die betrokken zijn bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en alle andere degeneratieziekten. Caloriebeperking wijzigt zelfs de werking van verschillende soorten genen, zodat de genetische aanleg voor bepaalde ziektebeelden als het ware uitgeschakeld of op z’n minst sterk beperkt wordt. Al deze wijzigingen vertragen het verouderingsproces en kunnen de levensduur verlengen. Het anti-aging en levensverlengende effect van caloriebeperking is bij verschillende soorten dieren aangetoond. Er zijn ondertussen ook voldoende aanwijzingen dat het bij mensen hetzelfde doet. Weinig of minder eten verlengt in ieder geval de gezondheidsduur. Het kan je lichaam en geest tot op hoge leeftijd helpen gezond houden.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen