Verschenen in
Elke dag veenbessen eten verbetert de gezondheid van het hart en de bloedvaten
Veenbessen (Vaccinium macrocarpon) zijn rijk aan polyfenolen en bevatten onder andere een speciaal soort proanthocyanidinen, die andere eigenschappen hebben dan de proanthocyanidinen in de meeste andere fruitsoorten. Deze unieke polyfenolen zijn vooral bekend als krachtige antibacteriële stoffen tegen de E. coli bacterie die urineweginfecties veroorzaakt. Veenbessensap of -extract wordt daarom vaak ingezet voor het voorkomen of behandelen van terugkerende blaasontstekingen.
De polyfenolen in veenbessen hebben ook een gunstig effect op de gezondheid van het hart en de bloedvaten. In een experiment met 45 gezonde mannen had een maand lang elke dag veenbessen eten een opmerkelijk effect op de vaatwandfunctie. De mannen aten elke dag 9 gram gevriesdroogd veenbessenpoeder (van de volledige gemalen bessen), wat overeenkomt met 100 gram verse veenbessen. Twee uur na de inname van dat poeder waren de bloedvaten al aanzienlijk verwijd. Dat werd gemeten aan de hand van de zogenaamde flow-mediated dilation (FMD), dat is het vermogen van de bloedvaten om uit te zetten als de bloedtoevoer stijgt. Een lage FMD is een maat voor stijve bloedvaten (endotheel disfunctie), een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Veenbessen hebben dus een onmiddellijk effect op de bloedvaten, maar ook na een maand elke dag veenbessen eten was de FMD hoger dan aan het begin van het onderzoek.
Twee uur na het eten van veenbessen (of in dit geval inname van het veenbessenpoeder) vond men ook een verhoogde concentratie van dertien verschillende polyfenolen en afbraakproducten van polyfenolen in het bloed. Polyfenolen zijn ontstekingsremmers en antioxidanten met heel veel gunstige effecten op de bloedvaten. De aanwezigheid van bepaalde fenolzuren (kaneelzuur-glucuronide, hydroxykaneelzuur, hydroxybenzoëzuur, hydroxybenzoëzuur-sulfaat en chlorogeenzuur) in het bloed twee uur na de inname was gelinkt aan een betere vaatwandfunctie (Heiss C, 2022).
Elke dag 100 gram veenbessen eten kan je bloedvaten versoepelen, maar dat kan je ook bereiken met andere bessen, druiven, citrusvruchten, verschillende soorten groenten, kruiden, specerijen, noten, cacao, koffie en (groene) thee, die allemaal rijk zijn aan polyfenolen met een gunstig effect op de bloedvaten en de bloeddruk (Grosso G, 2022).
©Hilde Maris
Meer info
Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, atherosclerose, trombose, hartaanval, beroerte en hartritmestoornissen worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28 (in twee delen).
Referenties:
- Grosso G, Godos J, Currenti W, et al. The Effect of Dietary Polyphenols on Vascular Health and Hypertension: Current Evidence and Mechanisms of Action. Nutrients. 2022 Jan 27;14(3):545. doi: 10.3390/nu14030545. PMID: 35276904; PMCID: PMC8840535.
- Heiss C, Istas G, Feliciano RP, et al. Daily consumption of cranberry improves endothelial function in healthy adults: a double blind randomized controlled trial. Food Funct. 2022 Mar 24. doi: 10.1039/d2fo00080f. Epub ahead of print. PMID: 35322843.