Verschenen in
Maagzuurremmers verhogen het risico op alzheimer en andere vormen van dementie
Maagzuurremmers worden ingezet bij ziektebeelden die gepaard gaan met te veel maagzuur of klachten waarvan men denkt dat ze veroorzaakt of verergerd worden door te veel maagzuur, zoals gastro-oesofageale reflux, maagdarmzweren en Helicobacter pylori infectie. Ze worden ook standaard voorgeschreven bij het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers om het ontstaan van maagdarmzweren te voorkomen. De meest gebruikte zijn protonpompremmers (PPI’s) zoals omeprazol (Losec) en pantoprazol (Pantozol), H2-blokkers zoals cimetidine (Tagamet) en ranitidine (Zantac), en antacida zoals Rennie, Gaviscon en Maalox.
Een van de functies van maagzuur is het doden van ziekteverwekkende microben en het in bedwang houden van de groei van bacteriën, schimmels, parasieten en virussen in het spijsverteringsstelsel. Het gebruik van maagzuurremmers verhoogt het risico op verschillende soorten infecties, vooral bacteriële infecties en parasieten, ook H. pylori infecties (waar ze juist tegen voorgeschreven worden).
Maagzuurremmers verstoren het microbieel evenwicht in de mond, de slokdarm, de maag en de darmen. Door te weinig maagzuur wordt voedsel slecht verteerd (vooral eiwitten) en worden belangrijke voedingsstoffen zoals vetten, aminozuren, mineralen (calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink, …) en vitamine B12 slecht opgenomen.
Langdurig gebruik van maagzuurremmers is een oorzaak van uiteenlopende chronische klachten en zelfs van ernstige ziektebeelden. Het wordt ook gelinkt aan alzheimer en andere vormen van dementie, maar dit verband is niet altijd eenduidig. In een recent onderzoek zag men dat maagzuurremmers bij mensen die al geheugenproblemen hebben de kans verhogen om echte alzheimer te ontwikkelen en dat ze bij mensen die al alzheimer hebben de achteruitgang van het geheugen kunnen versnellen (Wu CY, 2022).
Maagzuurremmers worden heel vaak voorgeschreven zonder na te gaan of er echt sprake is van te veel maagzuur. In de meeste gevallen waarbij maagzuurremmers ingezet worden, is te veel maagzuur niet het onderliggende probleem. Vaak gaat het zelfs om een gebrek aan maagzuur. Het verlagen van de zuurgraad in de maag maakt het probleem dan nog erger.
Maagzweren, H. pylori infecties en gastro-oesofageale reflux kunnen genezen worden door voedingstherapie, die veel diepgaander inwerkt op de oorzaken.
©Hilde Maris
Meer info
De natuurlijke behandeling van maagzweren en H. pylori infectie wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 47.
Referentie
Wu CY, Xiong LY, Ouk M, et al. Gastric acid suppressants and cognitive decline in people with or without cognitive impairment. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Feb 10;8(1):e12243. doi: 10.1002/trc2.12243. PMID: 35169610; PMCID: PMC8829893.