Verschenen in
Onverteerd voedsel is een bron van chronische ontsteking
Natuurlijk voedsel is zowel ‘vreemd’ als ‘eigen’ voor het lichaam. Zolang voedsel niet helemaal verteerd is, wordt het beschouwd als lichaamsvreemd, maar zodra het afgebroken is tot zijn kleinste componenten, worden deze eiwitten, suikers en vetzuren (en koolstof, zuurstof, waterstof en stikstof) een onderdeel van het lichaam of worden ze gebruikt voor de aanmaak van energie.
Onverteerd voedsel wordt alleen getolereerd in het spijsverteringskanaal, waar het blijft tot het helemaal verteerd is of onverteerd uitgescheiden wordt. De darmwand houdt onverteerd voedsel tegen, het vormt een beschermende barrière tussen de inhoud van de darmen en het bloed.
Wanneer deze barrièrefunctie beschadigd wordt – vooral als gevolg van een verstoorde darmflora en te veel ontsteking in de darmen – kan onverteerd voedsel in de bloedcirculatie terechtkomen, samen met microben en toxische stoffen die normaal niet in het bloed mogen geraken. Onverteerd voedsel en andere ongewenste stoffen triggeren het immuunsysteem en ontstekingsprocessen, ook in de hersenen en het zenuwstelsel.
Onverteerd voedsel is een bron van chronische ontsteking en kan bijdragen aan alle soorten auto-immuunziekten en ontstekingsziekten, maar ook aan neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson, autisme, multiple sclerose en amyotrofe laterale sclerose (ALS).
Een typisch westers dieet met veel bewerkt en geraffineerd voedsel, veel suikers, zout en additieven, veel dierlijke eiwitten en vetten, weinig vezels en bioactieve plantenstoffen, is een van de hoofdoorzaken van een verstoorde darmflora, een slechte vertering van voedsel en ontsteking in de darmen. Overschakelen naar een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon kan de darmen herstellen en ontsteking overal in het lichaam remmen (Riccio P, 2019).
Ook caloriebeperking en periodiek vasten kan de darmen ‘resetten’, de darmflora verbeteren, de barrièrefunctie herstellen en ontsteking in de hersenen (en elders in het lichaam) verminderen (Zhang X, 2020; Angoorani P, 2021).
©Hilde Maris
Referenties:
- Angoorani P, Ejtahed HS, Hasani-Ranjbar S, et al. Gut microbiota modulation as a possible mediating mechanism for fasting-induced alleviation of metabolic complications: a systematic review. Nutr Metab (Lond). 2021 Dec 14;18(1):105. doi: 10.1186/s12986-021-00635-3. PMID: 34906176; PMCID: PMC8670288.
- Riccio P, Rossano R. Undigested Food and Gut Microbiota May Cooperate in the Pathogenesis of Neuroinflammatory Diseases: A Matter of Barriers and a Proposal on the Origin of Organ Specificity. Nutrients. 2019 Nov 9;11(11):2714. doi: 10.3390/nu11112714. PMID: 31717475; PMCID: PMC6893834.
- Zhang X, Zou Q, Zhao B, et al. Effects of alternate-day fasting, time-restricted fasting and intermittent energy restriction DSS-induced on colitis and behavioral disorders. Redox Biol. 2020 May;32:101535. doi: 10.1016/j.redox.2020.101535. Epub 2020 Apr 10. Erratum in: Redox Biol. 2021 Aug;44:101955. PMID: 32305005; PMCID: PMC7162980.