Verschenen in
Sinaasappelsap als natuurlijke antioxidant en ontstekingsremmer
Fruit is een rijke bron van vitamine C, flavonoïden en vezels. Elke dag fruit eten is een van de beste manieren om de antioxidantcapaciteit (de verdediging tegen schadelijke vrije radicalen) te verhogen en ontsteking te voorkomen. Hoewel fruit best in zijn geheel gegeten wordt, kan fruitsap een goed alternatief zijn voor mensen die te weinig fruit eten. In dat geval is een mengeling van verschillende fruitsoorten de beste keuze. Maar ook het populaire sinaasappelsap kan al een groot verschil maken voor je gezondheid. Elke dag – of regelmatig – puur sinaasappelsap drinken (zonder suiker of andere toevoegingen, al dan niet vers geperst) verlaagt ontstekingsmarkers en tekenen van vrije radicalenschade in het bloed, zowel bij gezonde mensen als bij mensen met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten (Cara KC, 2022).
Elke dag puur sinaasappelsap drinken verhoogt ook effectief de bloedwaarden van antioxidanten. Een glas sinaasappelsap van 250 ml levert ongeveer 250 mg vitamine C, 160 µg foliumzuur, 6 mg carotenoïden (vooral luteïne en cryptoxanthine) en 230 mg hesperidine (een citrusflavonoïde). Bij mannen en vrouwen die dit elke dag dronken gedurende drie weken, zag men een stijging van al deze voedingsstoffen in het bloed. Vitamine C steeg met gemiddeld 59%, foliumzuur met 46%, carotenoïden met 22% en de concentratie van citrusflavonoïden was na drie weken maar liefst acht keer hoger dan ervoor (800%) (Franke AA, 2005).
Zelfs commercieel gepasteuriseerd sinaasappelsap kan bijdragen aan een gezonder lichaam. Twee maanden lang elke dag commercieel sinaasappelsap (zonder suiker) drinken, verbetert de darmflora. Het doet het aantal gunstige bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, stijgen en het verhoogt de aanmaak van korteketenvetzuren, die de darmen gezond houden en een gunstig effect hebben op de werking van de hersenen (Lima ACD, 2019).
Een glas vers sinaasappelsap drinken kan zelfs de mentale functies van proefpersonen gedurende zes uur verbeteren (Alharbi, 2016).
Een glas sinaasappelsap drinken heeft weinig effect op de bloedsuikerspiegel. Hoewel het natuurlijke suikers bevat (en geen vezels) heeft het niet hetzelfde effect als dezelfde hoeveelheid geraffineerde suiker (bv. in frisdrank). De flavonoïden in sinaasappelsap helpen bij de opname en verwerking van de suikers en zorgen ervoor dat er minder insuline aangemaakt moet worden (Papandreou D, 2019).
Fruitsap heeft een compleet ander effect op de bloedsuikerspiegel, het metabolisme, de darmflora, ontsteking en vrije radicalen dan frisdranken of andere met suikers gezoete dranken, ook al bevatten ze dezelfde hoeveelheid suiker (Monteiro-Alfredo T, 2021).
©Hilde Maris
Referenties:
- Alharbi MH, Lamport DJ, Dodd GF, et al. Flavonoid-rich orange juice is associated with acute improvements in cognitive function in healthy middle-aged males. Eur J Nutr. 2016 Sep;55(6):2021-9. doi: 10.1007/s00394-015-1016-9. Epub 2015 Aug 18. PMID: 26280945; PMCID: PMC5009163.
- Cara KC, Beauchesne AR, Wallace TC, Chung M. Effects of 100% Orange Juice on Markers of Inflammation and Oxidation in Healthy and At-Risk Adult Populations: A Scoping Review, Systematic Review, and Meta-analysis. Adv Nutr. 2022 Feb 1;13(1):116-137. doi: 10.1093/advances/nmab101. PMID: 34634114; PMCID: PMC8803484.
- Franke AA, Cooney RV, Henning SM, Custer LJ. Bioavailability and antioxidant effects of orange juice components in humans. J Agric Food Chem. 2005 Jun 29;53(13):5170-8. doi: 10.1021/jf050054y. PMID: 15969493; PMCID: PMC2533031.
- Lima ACD, Cecatti C, Fidélix MP, et al. Effect of Daily Consumption of Orange Juice on the Levels of Blood Glucose, Lipids, and Gut Microbiota Metabolites: Controlled Clinical Trials. J Med Food. 2019 Feb;22(2):202-210. doi: 10.1089/jmf.2018.0080. Epub 2019 Jan 14. PMID: 30638420.
- Monteiro-Alfredo T, Caramelo B, Arbeláez D, et al. Distinct Impact of Natural Sugars from Fruit Juices and Added Sugars on Caloric Intake, Body Weight, Glycaemia, Oxidative Stress and Glycation in Diabetic Rats. Nutrients. 2021 Aug 25;13(9):2956. doi: 10.3390/nu13092956. PMID: 34578832; PMCID: PMC8468124.
- Papandreou D, Magriplis E, Abboud M, et al. Consumption of Raw Orange, 100% Fresh Orange Juice, and Nectar- Sweetened Orange Juice-Effects on Blood Glucose and Insulin Levels on Healthy Subjects. Nutrients. 2019 Sep 10;11(9):2171. doi: 10.3390/nu11092171. PMID: 31509979; PMCID: PMC6770506.