Verschenen in
Veganistisch eten voor levensverlenging?
Het totaaleffect van een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon
Een plantaardig voedingspatroon wordt gelinkt aan een gezonder lichaam, minder metabole en degeneratieziekten, minder psychische aandoeningen en zelfs aan een langere levensduur, in vergelijking met een voedingspatroon met veel vlees en andere dierlijke producten. Er komen steeds meer voordelen van plantaardig eten aan het licht. Toch wordt er nog altijd gewaarschuwd voor de ‘gevaren’ voor bepaalde voedingstekorten, zoals vitamine B12 of aminozuren, en wordt een volledig veganistisch dieet nog altijd afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Maar het ene veganistische voedingspatroon is het andere niet. Plantaardig eten kan inderdaad net zo ongezond zijn als veel vlees eten, wanneer het voornamelijk bestaat uit geraffineerd of ultrabewerkt vezelarm en polyfenolarm voedsel. Een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon, gebaseerd op groenten, fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten, ongemalen volle granen, kruiden en specerijen, is niet alleen een volwaardige bron van alle belangrijke voedingsstoffen, het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter opgenomen en gebruikt worden en dat je er minder van nodig hebt dan wanneer je veel vlees of dierlijke producten eet. Een goed samengesteld veganistisch dieet kan heel veel ziektebeelden voorkomen én omkeren en het heeft verschillende mechanismen die het verouderingsproces kunnen vertragen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen