Verschenen in
Voedingstherapie bij chronische pijn
Natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers
Bij chronische pijn of pijnsyndromen wordt zelden naar het voedingspatroon gekeken, omdat men er nog vaak van uitgaat dat voeding weinig te maken heeft met pijn. Voeding speelt echter een sleutelrol in het ontstaan van chronische pijn én in het opheffen ervan. Wat je eet – of niet eet – heeft een diepgaande invloed op alle processen die chronische pijn veroorzaken, in stand houden of verergeren, met name op ontsteking en de werking van het zenuwstelsel. Een voedingspatroon dat rijk is aan ontstekingsremmende voedingsstoffen, antioxidanten, gezonde vetzuren en vezels vermindert de ernst van alle soorten pijn en de behoefte aan pijnstillers. Op lange termijn kan een ontstekingsremmend voedingspatroon chronische pijn heel sterk verminderen en tegelijkertijd de ontregelde lichaamsfuncties helpen herstellen, zodat ook slaapproblemen, vermoeidheid en psychische klachten verbeteren. Op korte termijn kunnen ontstekingsremmende en pijnstillende voedingssupplementen ingezet worden. Verschillende voedingsstoffen kunnen pijn vaak even goed verlichten als farmaceutische pijnstillers, zonder de ongewenste effecten. Ze kunnen ook gecombineerd worden met pijnstillers om de werking ervan te versterken, de bijwerkingen te verminderen en het genezingsproces te ondersteunen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen