Verschenen in
Vitamine B12 en foliumzuur kunnen vergevorderde leververvetting omkeren
Leververvetting is de opstapeling van vetten in de lever, waardoor de functie van de lever achteruit gaat. Het klinkt vrij onschuldig, maar het is een van de belangrijkste oorzaken van leverschade die kan evolueren tot leverontsteking, leverfibrose, cirrose en in sommige gevallen leverfalen en leverkanker. Leververvetting werd vroeger vooral gelinkt aan te veel alcohol, maar steeds meer mensen die geen of weinig alcohol drinken, hebben een vette lever. Men maakt daarom nu een onderscheid tussen alcoholische en niet-alcoholische leververvetting.
Niet-alcoholische leververvetting is een metabole aandoening die gelinkt wordt aan overgewicht, insulineresistentie en diabetes. Net als deze metabole ziektebeelden kan het genezen worden door de juiste voeding en leefstijlfactoren. De lever kan zich zelfs nog herstellen van fibrose en cirrose, waarvan men vroeger dacht dat ze onomkeerbaar waren. Leververvetting kan niet omgekeerd worden met medicijnen. De enige doeltreffende behandeling is een combinatie van de juiste voeding, beweging en eventueel voedingssupplementen.
Een van de markers van de ernst van leververvetting is homocysteïne, een afbraakproduct van het aminozuur methionine (dat vooral rijkelijk aanwezig is in vlees en dierlijke producten). Homocysteïne kan gebruikt worden voor de aanmaak van cysteïne en glutathion (twee belangrijke antioxidanten) of gerecycleerd worden om terug methionine aan te maken. Die omzetting of recyclage gebeurt met behulp van de B-vitaminen, vooral vitamine B6, B12 en foliumzuur.
Hoe hoger de concentratie van homocysteïne in het bloed en de lever, hoe ernstiger het stadium van de leververvetting. Homocysteïne kan zich in de lever aan eiwitten binden en de werking van die eiwitten verstoren, onder andere een eiwit dat nodig is voor het transport en de afbraak van vetten (syntaxine 17, een autofagie stimulerend eiwit). Suppletie met vitamine B12 en foliumzuur verhoogt de concentratie van syntaxine 17 in de lever, verhoogt autofagie en de afbraak van vet, en keert ontsteking en fibrose in de lever om. Deze twee B-vitaminen kunnen dus ingezet worden voor de eerstelijnsbehandeling van vergevorderde leververvetting, een aandoening die op dit moment (conventioneel) alleen behandeld kan worden met een levertransplantatie (Tripathi M, 2022).
©Hilde Maris
Meer info
De behandeling van leververvetting en andere vormen van leverschade wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 38.
Referentie:
Tripathi M, Singh BK, Zhou J, et al. Vitamin B12 and folate decrease inflammation and fibrosis in NASH by preventing Syntaxin 17 homocysteinylation. J Hepatol. 2022 Jul 9:S0168-8278(22)02932-4. doi: 10.1016/j.jhep.2022.06.033. Epub ahead of print. PMID: 35820507.