Verschenen in
Voedingsadditieven verstoren de darmflora en spelen een rol in het ontstaan van ontstekingsziekten
Voedingsadditieven, de stoffen die aan bewerkt en verpakt voedsel worden toegevoegd om de smaak, de textuur of de kleur te verbeteren en de houdbaarheid te verhogen, worden nog vaak over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak van gezondheidsproblemen, omdat de minieme concentratie zo onbenullig lijkt en omdat men ervan uitgaat dat ze in de officiële toegestane hoeveelheid veilig zijn.
Kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en emulgators zitten tegenwoordig bijna overal in, ook in voedingsmiddelen die men niet meteen beschouwd als ongezond ultra-bewerkt voedsel, zoals fruitsap, yoghurt, mayonaise, margarine, ontbijtgranen, brood, enz. Ook medicijnen, voedingssupplementen en heel veel ‘gezonde’ dieetproducten bevatten heel vaak kunstmatige additieven.
Een hoge consumptie van voedingsadditieven verstoort de darmflora, beschadigt de darmwand en draagt bij aan ontsteking, zowel in de darm zelf als in de rest van het lichaam. Het wordt vooral gelinkt aan inflammatoire darmziekten, zoals colitis en de ziekte van Crohn, maar ook aan andere ziektebeelden die veroorzaakt of verergerd worden door een verstoorde darmflora en chronische ontsteking, zoals overgewicht, insulineresistentie, diabetes, gedragsproblemen en hyperactiviteit bij kinderen, hormonale stoornissen, vaatziekten en kanker (Raoul P, 2022; Paula Neto HA, 2017; Boris M, 1994; McCann D, 2007; Chazelas E, 2020).
Er zijn gelukkig steeds meer producenten die natuurlijke additieven gebruiken, die niet alleen onschadelijk zijn, maar ook kunnen bijdragen aan de gezondheid, zoals ascorbinezuur (vitamine C), tocoferolen (vitamine E), plantenextracten zoals rozemarijnextract, druivenpitextract en groene thee extract, essentiële oliën zoals oregano-olie (of bioactieve componenten ervan zoals carvacrol en thymol), polyfenolen, flavonoïden, carotenoïden, astaxanthine, rode bietensap, stevia, zoethout, … Ze verstoren de darmflora niet, maar helpen juist om een gezond microbieel evenwicht te behouden.
©Hilde Maris
Referenties:
- Boris M, Mandel FS. Foods and additives are common causes of the attention deficit hyperactive disorder in children. Ann Allergy. 1994 May;72(5):462-8. PMID: 8179235.
- Chazelas E, Deschasaux M, Srour B, et al. Food additives: distribution and co-occurrence in 126,000 food products of the French market. Sci Rep. 2020 Mar 4;10(1):3980. doi: 10.1038/s41598-020-60948-w. PMID: 32132606; PMCID: PMC7055242.
- McCann D, Barrett A, Cooper A, et al. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet. 2007 Nov 3;370(9598):1560-7. doi: 10.1016/S0140-6736(07)61306-3. Erratum in: Lancet. 2007 Nov 3;370(9598):1542. PMID: 17825405.
- Paula Neto HA, Ausina P, Gomez LS, et al. Effects of Food Additives on Immune Cells As Contributors to Body Weight Gain and Immune-Mediated Metabolic Dysregulation. Front Immunol. 2017 Nov 6;8:1478. doi: 10.3389/fimmu.2017.01478. PMID: 29163542; PMCID: PMC5672138.
- Raoul P, Cintoni M, Palombaro M, et al. Food Additives, a Key Environmental Factor in the Development of IBD through Gut Dysbiosis. Microorganisms. 2022 Jan 13;10(1):167. doi: 10.3390/microorganisms10010167. PMID: 35056616; PMCID: PMC8780106.