Verschenen in
Gamma-linoleenzuur (GLA)
Het belang van een bijzonder omega-6 vetzuur
Gamma-linoleenzuur (GLA) is een omega-6 vetzuur dat rijkelijk aanwezig is in onder andere borageolie, zwarte bessenzaadolie en teunisbloemolie. Het heeft een bijzondere rol in het regelen van verschillende lichaamsfuncties, zoals ontstekingsprocessen, het immuunsysteem, het hormonaal systeem, het zenuwstelsel en de groei van cellen. GLA kan in het lichaam omgezet worden in ontstekingsremmers, maar ook in ontsteking opwekkers. Dat wordt onder andere bepaald door de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in de voeding, maar ook door de aan- of afwezigheid van andere voedingsstoffen, de metabole gezondheid en genetische factoren. GLA kan verschillende gezondheidsklachten verbeteren, maar er zijn een paar voorwaarden voor een goede werking.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen